Η κροατική πετρελαϊκή και ενεργειακή εταιρεία INA υπέγραψε συμβάσεις για την κατασκευή μονάδας πράσινου υδρογόνου στο διυλιστήριο της Ριέκα και μονάδας παραγωγής βιομεθανίου στο Σισάκ.
Η συνολική αξία των δύο έργων ανέρχεται σε 98 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2026. Τα έργα ενισχύουν το χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας.
Η MOL Group, ιδιοκτήτρια της INA, ανέδειξε το έργο πράσινου υδρογόνου την προηγούμενη εβδομάδα κατά την εγκαινίαση μιας μονάδας 10 MW στο διυλιστήριο της Százhalombatta στην Ουγγαρία.
Πράσινο υδρογόνο στη Ριέκα
Το έργο πράσινου υδρογόνου στη Ριέκα περιλαμβάνει:
-
Ηλεκτρολύτη 10 MW
-
Φωτοβολταϊκό πάρκο εντός του διυλιστηρίου, το οποίο θα τροφοδοτεί μερικώς τη μονάδα
Το έργο θα συγχρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κροατίας (NRRP). Η INA υπέγραψε σύμβαση για την προμήθεια του βασικού εξοπλισμού με την εταιρεία Ivicom Consulting.
Η εταιρεία δήλωσε πως πρόκειται να γίνει ο πρώτος εμπορικός παραγωγός πράσινου υδρογόνου στην Κροατία, με χρήση κυρίως στον τομέα των μεταφορών.
Βιομεθάνιο στο Σισάκ
Η νέα μονάδα στο Σισάκ θα παράγει βιομεθάνιο κυρίως από γεωργικά κατάλοιπα (όπως άχυρο, κοπριά, απόνερα) και διάφορα είδη βιοαποδομήσιμων αποβλήτων.
Το παραγόμενο βιομεθάνιο θα μπορεί να τροφοδοτήσει το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου της Κροατίας, ενώ τα υπολείμματα της διαδικασίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως οργανικό λίπασμα.
Η σύμβαση EPC (engineering, procurement and construction) υπογράφηκε με την αυστριακή εταιρεία Biogest, ειδικευμένη στην κατασκευή μονάδων βιομεθανίου και βιοαερίου.
Στόχος: 20% των επενδύσεων το 2025 σε ΑΠΕ
Η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της INA, Zsuzsanna Ortutay, δήλωσε πως:
-
Η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει το Σισάκ σε κόμβο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
-
Η INA θέλει να συνεισφέρει στην παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Κροατία
-
Μέχρι το 2025, το 20% του επενδυτικού προϋπολογισμού της εταιρείας θα κατευθυνθεί σε έργα ΑΠΕ
Επιπλέον, η INA ξεκίνησε εργασίες εξερεύνησης γεωθερμικής ενέργειας σε δύο άδειες που έχει λάβει στην Κροατία, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εταιρεία διερευνά επίσης το αιολικό δυναμικό στην περιοχή του Βόρειου Αδριατικού.