Ένα νέο νομοσχέδιο με σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά, στο εργασιακό σκέλος απλοποιούνται οι διαδικασίες προσλήψεων, με δυνατότητα fast track πρόσληψης ακόμη και μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ εισάγεται νέο πλαίσιο διευθέτησης χρόνου εργασίας, με αυξομείωση ωραρίων σε εβδομαδιαία βάση.
Ειδικότερα, προβλέπεται δυνατότητα απασχόλησης έως 13 ώρες ημερησίως, με το 8ωρο να συμπληρώνεται από έως 5 ώρες υπερεργασίας ή υπερωριών, με προσαύξηση 20% και 40% αντίστοιχα.
Στο ασφαλιστικό, θεσμοθετείται μόνιμη απαλλαγή από την αύξηση κρατήσεων υπέρ ΕΑΣ για εργαζόμενους συνταξιούχους, όταν αυτή προκύπτει από την προσαύξηση σύνταξης λόγω απασχόλησης.
Αναλυτικά, οι έξι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:
1. Απλοποίηση προσλήψεων. Η αναγγελία πρόσληψης θα γίνεται με ένα μόνο έγγραφο αντί τεσσάρων, ενώ καθιερώνεται fast track πρόσληψη μέσω κινητού για κάλυψη έκτακτων αναγκών έως δύο ημέρες, κυρίως σε κλάδους όπως εστίαση και τουρισμός. Η λύση σύμβασης θα αποδέχεται ψηφιακά ο εργαζόμενος μέσω της εφαρμογής my ergani, χωρίς υπογραφή εργοδότη. Καταργούνται, επίσης, το βιβλίο αδειών, ο Ετήσιος Πίνακας Αδειών (Ε11) και ο Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4), όπως και η υποχρέωση έντυπης τήρησης εγγράφων που υπάρχουν ηλεκτρονικά.
2. Νέο σύστημα αυξομείωσης ωραρίων. Η δυνατότητα εργασίας έως 13 ώρες ημερησίως, που ίσχυε μόνο με δύο εργοδότες, επεκτείνεται και σε έναν εργοδότη, με τήρηση 11ωρης ημερήσιας ανάπαυσης και 40ωρου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Έτσι, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει δύο μέρες από 13 ώρες (26 ώρες) και τρεις μέρες από 7 ώρες (21 ώρες), χωρίς να ξεπερνά το 48ωρο.
3. Μόνιμη απαλλαγή από την ΕΑΣ. Εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον εισφορά αλληλεγγύης όταν η προσαύξηση της σύνταξής τους λόγω εργασίας οδηγεί σε υψηλότερη κλίμακα. Αντίστοιχα, όσοι ήδη πληρώνουν ΕΑΣ και η προσαύξηση τους ανεβάζει κατηγορία, θα παραμένουν στην ίδια, χωρίς έξτρα κράτηση.
4. Απαλλαγή εισφορών για υπερωριακές προσαυξήσεις. Οι προσαυξήσεις για υπερωρίες που προβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις ή χορηγούνται οικειοθελώς από τον εργοδότη (π.χ. επιπλέον 10% για εργασία Κυριακής πέραν του 75% που ορίζει ο νόμος) θα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές.
5. Υπερωρίες και στην εκ περιτροπής εργασία. Καθιερώνεται υπερωριακή απασχόληση και σε εκ περιτροπής εργασία, με προσαύξηση ωρομισθίου 40%, όπως ισχύει στην πλήρη απασχόληση.
6. Επιστολική ψήφος για συνταξιούχους. Δίνεται δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις εκλογές συνταξιουχικών οργανώσεων, ενώ ενισχύεται ο θεσμικός έλεγχος στο ΝΑΤ με τη σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου.
Αλλαγές και στη θερινή άδεια
Περισσότερη ευελιξία στον τρόπο που κατανέμεται η ετήσια καλοκαιρινή άδεια θα προβλέπει διάταξη που πρόκειται να συμπεριληφθεί στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη του μήνα.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι εργαζόμενοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιλέγουν πώς θα «σπάνε» την ετήσια άδειά τους, μετά από συνεννόηση με τον εργοδότη, αποκτώντας μεγαλύτερη αυτονομία ως προς τον χρόνο ξεκούρασής τους.
Σήμερα, η κατάτμηση της άδειας επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε δύο περιόδους, εκ των οποίων η μία πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες αν η εργασία είναι εξαήμερη ή 10 εργάσιμες ημέρες αν είναι πενθήμερη, έπειτα από έγγραφη αίτηση του εργαζομένου προς τον εργοδότη.
Στην πράξη, πάντως, οι περισσότερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα χορηγούν την άδεια συγκεντρωτικά τον Αύγουστο, οπότε κλείνουν ή υπολειτουργούν. Αντίθετα, σε κάποιες εταιρείες – όπως σε εργοστάσια εμφιάλωσης νερού ή παραγωγής αναψυκτικών –η μεγαλύτερη άδεια δίνεται τον χειμώνα, καθώς το καλοκαίρι αποτελεί περίοδο αυξημένης παραγωγής.
Με τη νέα διάταξη καταργούνται οι αυστηροί περιορισμοί, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μοιράζουν την άδειά τους όπως τους εξυπηρετεί, πάντα σε συμφωνία με τον εργοδότη. Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή μπορεί να περιορίζεται αν ο εργοδότης επικαλεστεί αυξημένο φόρτο εργασίας.
The post Μεγάλες αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο appeared first on Newpost.gr.