Σε μια κίνηση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα για εκατοντάδες Έλληνες γιατρούς του εξωτερικού, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνουν νομοθετική πρωτοβουλία για την αυτόματη αναγνώριση ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που έχουν αποκτηθεί στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τη Δευτέρα ουσιαστική συζήτηση – τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά – με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με τις επικείμενες ρυθμίσεις.
Γραφειοκρατία τέλος, απλή αίτηση για την αναγνώριση
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, οι Έλληνες γιατροί με πιστοποιημένη ειδικότητα από τις ΗΠΑ θα μπορούν να υποβάλλουν μια απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προκειμένου να αναγνωριστεί η ειδικότητά τους στην Ελλάδα. Για τις εξειδικεύσεις, η διαδικασία θα είναι εξίσου απλή, υπό την προϋπόθεση ότι η αντίστοιχη εξειδίκευση αναγνωρίζεται επισήμως στη χώρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τη νομοθετική παρέμβαση ως λύση σε έναν «γραφειοκρατικό γόρδιο δεσμό» που απέτρεπε γιατρούς της διασποράς να επανέλθουν επαγγελματικά στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι αυτό το μέτρο στοχεύει στην αντιστροφή του brain drain, διευκολύνοντας τον επαναπατρισμό και τη δραστηριοποίηση επιστημόνων στην πατρίδα.
Ένα «brain gain» με ουσία
Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα αυτονόητο μέτρο, καθώς «δεν τίθεται ερώτημα προσόντων όταν πρόκειται για τίτλους από τις ΗΠΑ». Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που υιοθετούν αυτό το καθεστώς.
Η υπουργική απόφαση για την ειδικότητα αναμένεται να υπογραφεί άμεσα, ενώ η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την εξειδίκευση θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα.
Οι συμμετέχοντες γιατροί εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξή τους, επισημαίνοντας πως η ρύθμιση λύνει ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετώπιζαν όσοι σκέφτονταν την επιστροφή στην Ελλάδα.
Ο ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Χρούσος χαρακτήρισε τη νομοθετική κίνηση «πολύ σωστή απόφαση», ενώ η καθηγήτρια Ευαγγελία Χαρμανδάρη ανέφερε ότι θα αναβαθμίσει το επιστημονικό έργο της χώρας.
Ο Χρήστος Κυριακόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ογκολογίας στις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η επιστροφή στην πατρίδα ήταν διαχρονικός στόχος για πολλούς, ενώ η καθηγήτρια Τζένη Γούργαρη τόνισε πως πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή» για την ελληνική ιατρική διασπορά.
Παράδειγμα για άλλους επιστημονικούς κλάδους
Ο Δαμιανός Κοκκινίδης από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ μίλησε για ένα απτό παράδειγμα brain gain, τονίζοντας ότι η ρύθμιση θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς. «Είναι μια παγκόσμια μάχη για την προσέλκυση ταλέντου και η Ελλάδα μπορεί πλέον να παίξει ουσιαστικό ρόλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως η πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική για το brain regain, η οποία περιλαμβάνει και φορολογικά κίνητρα, όπως 50% μείωση στον φόρο εισοδήματος για 7 χρόνια για όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα σήμερα είναι μια χώρα που προσφέρει σταθερότητα και προοπτική, και αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο μας για να προσελκύσουμε ξανά το ανθρώπινο δυναμικό μας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια νέα αρχή στη σύνδεση της χώρας με τη διασπορά της.
Με τη νομοθετική παρέμβαση σε τροχιά υλοποίησης, η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά τους γιατρούς της –αυτή τη φορά χωρίς εμπόδια και με ανοιχτούς ορίζοντες.
The post Μητσοτάκης: Αυτόματη αναγνώριση ιατρικών ειδικοτήτων από ΗΠΑ – Νέο βήμα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών appeared first on Newpost.gr.