Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ για τον Σεπτέμβριο του 2025, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 1,4%. Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που ήταν 3,5%) και τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (5%).
Αυτό το νούμερο τοποθετεί την Ελλάδα στη χαμηλότερη θέση σε ολόκληρη την ΕΕ και στην τέταρτη χαμηλότερη θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από την ΕΕ τους 13 από τους 16 τελευταίους μήνες, ενώ τον περασμένο χειμώνα (Δεκέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025) ο δείκτης στη χώρα μας ήταν αρνητικός για τρεις συνεχόμενους μήνες.
«Διπλός» ο πληθωρισμός
Ωστόσο, τα στοιχεία φανερώνουν ότι το φαινόμενο της ακρίβειας παραμένει πολυδιάστατο. Η ακρίβεια δεν αφορά μόνο τα τρόφιμα (όπου η Ελλάδα τα πάει καλύτερα), αλλά και κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και κυρίως η στέγη.
Όπως σημειώνεται, παρά τη θετική πορεία των δεικτών, η άνοδος του κόστους ζωής, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου τα ενοίκια έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δυσκολεύει τα νοικοκυριά. Το κεντρικό ζήτημα είναι η αποκλιμάκωση να «νιώσει ο πολίτης στην τσέπη του» και το θετικό αποτέλεσμα να περάσει από τους δείκτες στην πραγματική ζωή.
Αρχή με 300 ελεγκτές και AI
Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στη δημιουργία μιας νέας Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς. Η νέα αυτή δομή θα λειτουργεί στα πρότυπα της ΑΑΔΕ.
Θα συγκεντρώσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα στελεχωθεί με 300 νέους ελεγκτές και θα αξιοποιεί σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), με στόχο τον πιο αποτελεσματικό, διαφανή και γρήγορο έλεγχο της αγοράς.
The post ΟΟΣΑ: Ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα στο 1,4%, αλλά η ακρίβεια «καίει» – Έρχεται νέα Αρχή ελέγχου appeared first on Newpost.gr.

