Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή, με το Brent να κλείνει στα $74,23 το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 7% και φτάνοντας να αγγίζει ενδοσυνεδριακά ακόμη και τα $78,50 — επίπεδα που δεν είχαμε δει από τις αρχές του έτους.
Αντίστοιχα, το αμερικανικό WTI έκλεισε στα $72,98, με άνοδο σχεδόν 7,6%, και ενδοσυνεδριακά άγγιξε το υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο. Αυτή η εκτόξευση των τιμών ήρθε ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με αμοιβαίες αεροπορικές επιθέσεις και πυραυλικές επιθέσεις εντός ισραηλινών εδαφών, που άναψαν φωτιά στους φόβους για διακοπές στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή.
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί τον καρδιακό παλμό της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Περίπου 18-19 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως διακινούνται μέσω του στενού του Ορμούζ, ενός από τους πιο κρίσιμους θαλάσσιους διαδρόμους για τις εξαγωγές πετρελαίου.
Οποιαδήποτε διαταραχή στη ροή αυτή, είτε λόγω στρατιωτικής σύγκρουσης είτε λόγω εμπάργκο, θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια ενεργειακή κρίση, με σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.
Παρά τις δηλώσεις του Ισραήλ ότι στόχευσε στρατιωτικές υποδομές του Ιράν και τις απειλές για παρατεταμένη σύγκρουση, οι υποδομές διύλισης και αποθήκευσης πετρελαίου στο Ιράν παραμένουν ανέπαφες προς το παρόν, σύμφωνα με την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν.
Ωστόσο, η κλιμάκωση των εντάσεων αυξάνει τις πιθανότητες μιας ευρύτερης ενεργειακής αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανταλλαγή πλήξεων στον ενεργειακό τομέα – έναν «ενεργειακό πόλεμο» με κόστος που θα επωμιστούν οι παγκόσμιες αγορές.
Πληθωρισμός, δασμοί και αμυντικές δαπάνες – Ένα εκρηκτικό μείγμα για την ελληνική και παγκόσμια οικονομία
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, όμως, δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των αγορών ενέργειας. Μεταφράζεται σε άμεση αύξηση του κόστους παραγωγής, μεταφορών και τελικά καταναλωτικών αγαθών, αναστρέφοντας τις θετικές εξελίξεις που είχαν σημειωθεί στο μέτωπο του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή έρχεται σε μια στιγμή όπου οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε δίλημμα: πώς να διαχειριστούν πληθωριστικές πιέσεις εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας και πιθανού φρεναρίσματος στην ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Fed αναγκάζονται να επανεξετάσουν τα σχέδια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, βλέπουν το κόστος δανεισμού να παραμένει στα ύψη.
Ταυτόχρονα, η προτροπή του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2028, σηματοδοτεί νέα δημοσιονομική πίεση, ειδικά για χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο. Για την Ελλάδα, που ήδη δαπανά σημαντικά ποσά για την άμυνα, η αύξηση αυτή μπορεί να επιφέρει νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες ή αύξηση φόρων, σε μια περίοδο όπου το κόστος ζωής έχει ήδη επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο.
Αβεβαιότητα και αστάθεια: Η επόμενη πρόκληση για την οικονομία
Η σύγκρουση στην καρδιά της Μέσης Ανατολής και οι γεωπολιτικές τριβές που ακολουθούν προκαλούν αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία που δεν περιορίζονται μόνο στην ενέργεια. Ο εμπορικός πόλεμος που πυροδοτείται από την επανεμφάνιση προστατευτικών πολιτικών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εμπορικών ροών στην Ευρωζώνη, δημιουργούν ένα σκηνικό που απειλεί την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη.
Η Ελλάδα, ως μικρός αλλά ευάλωτος παίκτης στην παγκόσμια οικονομία, καλείται να διαχειριστεί πολλαπλές προκλήσεις: από την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας και τις διακυμάνσεις των τιμών, μέχρι τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών και στον τουρισμό, που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας.
Η επόμενη περίοδος δεν θα κριθεί από την προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης της ανάπτυξης, αλλά από την ικανότητα διαχείρισης της αστάθειας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η δημοσιονομική πολιτική των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ θα καθορίσουν κατά πόσο η παγκόσμια και η ελληνική οικονομία θα καταφέρουν να μείνουν όρθιες μπροστά σε αυτή τη νέα καταιγίδα.
The post Πετρέλαιο στο κόκκινο: Πώς η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν απειλεί να ανατρέψει την παγκόσμια οικονομία appeared first on Newpost.gr.