Politico: Προϋπολογισμός ΕΕ 2028-2035 – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

By
4 Min Read

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2028, ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, τον οποίο η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε ως τον «πιο φιλόδοξο που έχει κατατεθεί ποτέ», υποστηρίζοντας ότι θα είναι «μεγαλύτερος, εξυπνότερος και πιο αιχμηρός», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

Ωστόσο, πολλοί ευρωβουλευτές αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της, τονίζοντας πως η Επιτροπή παρουσιάζει ως αύξηση προσαρμογές λόγω πληθωρισμού, χωρίς πραγματική ενίσχυση. Όπως δήλωσε ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν (ΕΛΚ), αν το συνολικό ποσό μένει ίδιο, τότε κάποια επιμέρους κονδύλια αναγκαστικά θα μειωθούν.

Οι χαμένοι

Αγρότες

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μειώνεται από 386,6 δισ. ευρώ (τρέχων προϋπολογισμός) σε 300 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΚΑΠ δεν θα αποτελεί ξεχωριστό τομέα αλλά θα ενσωματωθεί σε ένα κοινό ταμείο για τα «Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια Εταιρικής Σχέσης». Οι αγρότες φοβούνται περαιτέρω απώλειες, με τις αγροτικές ενώσεις ήδη να διαδηλώνουν στις Βρυξέλλες.

Καπνός

Η Επιτροπή προτείνει νέους φόρους σε ηλεκτρονικά απόβλητα, μεγάλες επιχειρήσεις και προϊόντα καπνού (τσιγάρα, πούρα), για να συγκεντρωθούν 25-30 δισ. ευρώ ετησίως προς αποπληρωμή του κοινού χρέους της ΕΕ λόγω Covid. Οι τιμές των τσιγάρων αναμένεται να αυξηθούν κατά 1-2 ευρώ ανά πακέτο, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει ελάχιστος φόρος και σε ηλεκτρονικά τσιγάρα και θερμαινόμενο καπνό.

Βιοποικιλότητα

Η χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα χάνεται ως ξεχωριστό κονδύλι και εντάσσεται στο γενικό στόχο «κλίμα και περιβάλλον», που θα καλύπτει το 35% του προϋπολογισμού (700 δισ. ευρώ). Περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν ότι η βιοποικιλότητα θα υποχρηματοδοτηθεί, καθώς ήδη υπάρχει έλλειμμα 37 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι κερδισμένοι

Ουκρανία & Ανατολική Ευρώπη

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα λάβουν περισσότερα κονδύλια, ειδικά περιοχές που συνορεύουν με Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία, για την κάλυψη οικονομικών και αμυντικών αναγκών. Παράλληλα, προβλέπεται 100 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή της πορεία.

Έρευνα & Πολιτισμός

Το Horizon Europe, το βασικό πρόγραμμα έρευνας της ΕΕ, σχεδόν διπλασιάζεται στα 175 δισ. ευρώ (από 95 δισ.). Το Erasmus+ αυξάνεται κατά 50% ξεπερνώντας τα 40 δισ. ευρώ, ενώ δημιουργείται το νέο πρόγραμμα AgoraEU (8,6 δισ. ευρώ) για πολιτισμό, ΜΜΕ και κοινωνία των πολιτών.

Καταναλωτές ρεύματος

Η χρηματοδότηση για εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων αυξάνεται από 6 δισ. σε 30 δισ. ευρώ, μέσω του Connecting Europe Facility, ενώ και το νέο Ταμείο Ανταγωνιστικότητας (410 δισ. ευρώ) θα στηρίζει ενεργειακές υποδομές για μείωση τιμών.

Ψηφιακή τεχνολογία

Πενταπλασιάζεται η χρηματοδότηση για ψηφιακές τεχνολογίες φτάνοντας τα 54,8 δισ. ευρώ, καθώς η ΕΕ επιδιώκει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή καινοτομία έναντι ΗΠΑ και Κίνας.

Άμυνα

Η χρηματοδότηση για άμυνα και διαστημική πολιτική αυξάνεται στα 131 δισ. ευρώ, πέντε φορές πάνω από σήμερα. Η πρόταση χαρακτηρίστηκε «φιλόδοξη» από την Επιτροπή Άμυνας του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακόμη αβέβαιοι

Στρατιωτική κινητικότητα

Η πρόβλεψη είναι 17,7 δισ. ευρώ, σαφώς μεγαλύτερη από το σημερινό 1,7 δισ., αλλά πολύ κάτω από τις ανάγκες των 75-100 δισ. ευρώ που έχουν εκτιμηθεί για μεταφορές στρατευμάτων και εξοπλισμού εντός ΕΕ.

Πόλεις & Περιφέρειες

Το Ταμείο Συνοχής δεν αποτελεί ξεχωριστή ενότητα αλλά ενσωματώνεται στα Εθνικά και Περιφερειακά Σχέδια. Οι φτωχότερες περιοχές εξασφαλίζουν 218 δισ. ευρώ, χωρίς όμως διαβεβαιώσεις για τις υπόλοιπες, προκαλώντας ανησυχίες για μειωμένη συνολική χρηματοδότηση και πιθανή κατάχρηση εξουσίας από εθνικές κυβερνήσεις.

Συμπέρασμα

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2028-2035 φέρνει αλλαγές ισορροπιών. Επενδύει σε άμυνα, Ουκρανία, έρευνα και ψηφιακή μετάβαση, ενώ μειώνει τη στήριξη σε αγρότες, καπνό και περιβαλλοντική προστασία. Οι διαπραγματεύσεις υπόσχονται σκληρή μάχη έως την οριστική έγκριση.

The post Politico: Προϋπολογισμός ΕΕ 2028-2035 – Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν appeared first on Newpost.gr.

Share This Article