Ψυχρολουσία στην Αντίπαρο λόγω Μέσης Ανατολής: «Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχο στο NEWPOST – «Βροχή, οι ακυρώσεις, οι υποχρεώσεις μας είναι κοστοβόρες»

By
5 Min Read

Η γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή, με φόντο τη συνεχιζόμενη σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν, έχει αρχίσει να αποτυπώνεται με τρόπο άμεσο και δραματικό στον ελληνικό τουρισμό. Ξενοδόχοι από τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, και ειδικά από τα νησιά, καταγράφουν κύμα ακυρώσεων από επισκέπτες τόσο του Ισραήλ όσο και ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι δηλώνουν ανοιχτά πως ανησυχούν για την ασφάλειά τους σε μια «γειτονική χώρα».

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε με τις ακυρώσεις Ισραηλινών τουριστών, οι οποίοι παραδοσιακά δίνουν δυναμικό «παρών» στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, με περισσότερες από 700.000 αφίξεις το 2023. Ωστόσο, η «ζημιά» δεν σταματά εκεί. Η ανασφάλεια έχει ήδη περάσει τα σύνορα του Ισραήλ και επηρεάζει πλέον επισκέπτες από τη Δυτική Ευρώπη, βάζοντας φρένο στις κρατήσεις της υψηλής περιόδου.

ΑΠΕ

Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχο της Αντιπάρου

Μιλώντας στο Newpost, η Αλίκη Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου στον Άγιο Γεώργιο Αντιπάρου, μεταφέρει την εικόνα από το νησί και αποτυπώνει τη βαθιά ανησυχία που έχει κυριεύσει τον κλάδο.

«Ναι, αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Έχουμε μείωση κρατήσεων και μεγάλη αύξηση ακυρώσεων. Οι Ευρωπαίοι τουρίστες φοβούνται να ταξιδέψουν, γιατί όπως λένε “είμαστε γειτονική χώρα”», αναφέρει χαρακτηριστικά, δίνοντας το στίγμα μιας πραγματικότητας που εξελίσσεται καθημερινά.

Όσο για τους Ισραηλινούς τουρίστες, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω της κατάστασης. Θα ήταν παράλογο. Οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, με τους οποίους μιλάμε, μας λένε ότι φοβούνται μήπως κλείσουν τα αεροδρόμια», τονίζει η κ. Παπαγεωργίου, αποκαλύπτοντας πως ο φόβος δεν είναι πια θεωρητικός, αλλά απολύτως πρακτικός.

Η κρίση εξαπλώνεται – Πλήγμα και για τα γύρω νησιά

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αντίπαρο. Σύμφωνα με την ίδια, η κρίση έχει εξαπλωθεί και στα γύρω νησιά. «Δυστυχώς, όλη η Αντίπαρος έχει πρόβλημα, αλλά και τα γύρω νησιά που μιλάμε με συναδέλφους αντιμετωπίζουν επίσης το μεγάλο πρόβλημα των ακυρώσεων. Υπάρχει απογοήτευση αλλά και ανασφάλεια», αναφέρει με έντονη ανησυχία.

Οι φόβοι δεν είναι αδικαιολόγητοι: Η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως — οι κορυφαίοι προορισμοί για Ισραηλινούς τουρίστες — καταγράφουν ήδη μεγάλες απώλειες. Από τη μία, οι απευθείας πτήσεις ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Από την άλλη, τουριστικά γραφεία βλέπουν τα οργανωμένα πακέτα να μένουν «στο ράφι». Η Aegean ανακοίνωσε πρόσφατα ότι όλες οι πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ αναστέλλονται μέχρι τις 12 Ιουλίου, ενώ δρομολόγια προς Βηρυτό, Αμάν και Ερμπίλ παγώνουν έως τις 28 Ιουνίου.

Ανεπαίσθητη στήριξη από την Πολιτεία – «Μας αφήνουν να παλεύουμε μόνοι μας»

Σε ερώτηση για το αν η Πολιτεία ή οι τουριστικοί φορείς στέκονται στο πλευρό των επιχειρηματιών του τουρισμού, η απάντηση της κας Παπαγεωργίου είναι σαφής και απογοητευτική: «Καμία υποστήριξη. Αντιθέτως, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο δημιουργούν επιπλέον και κοστοβόρες υποχρεώσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις».

«Το τι θα μπορούσε να γίνει είναι μεγάλη κουβέντα», προσθέτει. «Για αρχή, σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες φορολογικές διευκολύνσεις και να τοποθετούνται σωστά διεθνώς σε κάθε δύσκολη περίπτωση, υποστηρίζοντας τον τουρισμό — τη μόνη ελληνική βιομηχανία που προσπαθεί να επιβιώσει και όχι να πηγαίνει μόνη της στον αυτόματο πιλότο».

Ανησυχητικά μεγέθη – Το παράδειγμα της Κρήτης και της Αθήνας

Στην Κρήτη, οι τουριστικοί φορείς ανέμεναν 17.000–20.000 αφίξεις Ισραηλινών εβδομαδιαίως για το φετινό καλοκαίρι, αριθμοί που πλέον τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση. Στη Ρόδο και την Κω, η αναμενόμενη κίνηση από το Ισραήλ ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με το 2024, με πάνω από 300.000 αφίξεις πέρυσι στα δύο νησιά. Ακόμα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που το πρώτο πεντάμηνο του 2025 είδε αύξηση 57% στην κίνηση από το Ισραήλ, βλέπει τώρα τις προβλέψεις να αναθεωρούνται. Το Ισραήλ κάλυπτε το 52% της συνολικής επιβατικής κίνησης από χώρες της Μέσης Ανατολής, ποσοστό που αναμένεται να μειωθεί αισθητά.

Το καλοκαίρι της αβεβαιότητας

Η τουριστική σεζόν του 2025 ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και προσδοκίες, αλλά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βάζουν νέα, απρόβλεπτα εμπόδια. Τα ελληνικά νησιά — από την Αντίπαρο και τις Κυκλάδες μέχρι τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη — βρίσκονται σε αναμονή. Και οι ξενοδόχοι, με βλέμμα στραμμένο στον ορίζοντα, δεν ξέρουν αν το επόμενο κύμα που θα φτάσει θα είναι τουριστών ή… νέων ακυρώσεων.

 

The post Ψυχρολουσία στην Αντίπαρο λόγω Μέσης Ανατολής: «Κραυγή αγωνίας από ξενοδόχο στο NEWPOST – «Βροχή, οι ακυρώσεις, οι υποχρεώσεις μας είναι κοστοβόρες» appeared first on Newpost.gr.

Share This Article