Αιχμές κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ασκεί πιέσεις στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) για μείωση των επιτοκίων, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο πλαίσιο του Les Rencontres Économiques d’ Aix-en-Provence 2025, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «με τις αυξανόμενες πολιτικές πιέσεις σε ορισμένες χώρες για μείωση των επιτοκίων, ο συντονισμός μεταξύ των πολιτικών (δημοσιονομικής – νομισματικής) χωρίς υποταγή της μίας πολιτικής στην άλλη είναι υψίστης σημασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών και να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι σε θέση να εκπληρώσουν την πρωταρχική εντολή τους που αφορά τη σταθερότητα των τιμών».
Απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο θα πρέπει να αναθεωρηθεί η αποστολή των των κεντρικών τραπεζών ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι «η αποστολή των κεντρικών τραπεζών δεν είναι παγιωμένη. Εξελίσσεται συνεχώς για να ανταποκριθεί σε σημαντικές προκλήσεις και σε μεταβολές που συντελούνται στο οικονομικό τοπίο. Ωστόσο, στη βάση της πρέπει να παραμείνει η ακλόνητη, αξιόπιστη και σαφής δέσμευση για σταθερότητα των τιμών. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συμβάλουμε στην οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ευημερία των πολιτών».
Αναφερόμενος στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι από μόνη της δεν είναι σε θέση να επιτύχει τον μετασχηματισμό της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, απαιτείται «μια πλήρης Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, αυτή θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διοχέτευση των αποταμιεύσεων μέσω του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος σε παραγωγικές επενδύσεις, ιδίως σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η καινοτομία, που αποτελούν επείγουσες προτεραιότητες για την Ένωσή μας».
«Η Ευρώπη πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η ΕΚΤ ήδη προετοιμάζει το ψηφιακό ευρώ, ένα έργο που μπορεί να ενισχύσει τον διεθνή ρόλο του νομίσματός μας στην ψηφιακή εποχή. Η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα, προστατεύοντας παράλληλα τη νομισματική μας κυριαρχία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα καλύπτει το επενδυτικό της κενό – Καμπανάκι για την παραγωγικότητα
Η Ελλάδα καλύπτει σταδιακά το επενδυτικό κενό που τη χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέροντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένονται περίπου στο 16% του ΑΕΠ εφέτος, από 11% του ΑΕΠ το 2019. Σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι επενδύσεις αναμένεται να ανέλθουν περίπου στο 22% του ΑΕΠ.
Ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης της παραγωγικότητας μέσω της ενίσχυσης της καινοιτομίας, κάνοντας λόγο για μονόδρομο, όχι μόνο για την αύξηση, αλλά ακόμα και για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το επενδυτικό κενό που προκάλεσε η κρίση είχε ως αποτέλεσμα η μέση παραγωγικότητα ανά εργατοώρα στην Ελλάδα να υποχωρήσει μόλις στο 56,2% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
The post Στουρνάρας: Απαιτείται μία Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων – Τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας των Κεντρικών Τραπεζών appeared first on Newpost.gr.