Η παγκόσμια παραγωγή οίνου αυξήθηκε ελαφρώς φέτος, αλλά παραμένει για τρίτη χρονιά κάτω από τον μέσο όρο. Είναι μια εξέλιξη που ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) αποδίδει στις ακραίες και ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες που αντιμετώπισαν οι αμπελώνες.
O OIV υπολογίζει ότι η παγκόσμια φετινή οινοπαραγωγή θα φτάσει τα 232 εκατομμύρια εκατόλιτρα (mhl – κάθε εκατόλιτρο αντιστοιχεί σε 133 φιάλες κρασιού), αυξημένη κατά 3% από το 2024, αλλά και πάλι 7% κάτω από τον πενταετή μέσο όρο. «Αν δει κάποιος τις αιτίες για τη χαμηλότερη παραγωγή των τριών τελευταίων ετών, το μείζον είναι πραγματικά οι κλιματικές διακυμάνσεις που είδαμε και στα δύο ημισφαίρια», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του OIV, Τζον Μπάρκερ.
Όπως διευκρίνισε, μερικές περιφέρειες είχαν ζέστη και ξηρασία και μετά είχαν καταρρακτώδεις βροχές ή απροσδόκητη παγωνιά. Χαρακτήρισε εντυπωσιακό ότι αυτή είναι η τρίτη σερί χρονιά που συμβαίνει.
Στην Ευρώπη, η Γαλλία κατέγραψε τη μικρότερη συγκομιδή από το 1957 και η παραγωγή της Ισπανίας έπεσε σε χαμηλό 30 ετών, ενώ η Ιταλία ανέκτησε τη θέση της ως κορυφαίου παραγωγού στον κόσμο με αύξηση της παραγωγής κατά 8%, χάρη σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Οι ΗΠΑ, τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο, αναμένεται να παραγάγει 21,7 mhl οίνου, καταγράφοντας αύξηση κατά 3% από το 2024, αλλά 9% κάτω από το μέσο όρο πέντε ετών.
H ξηρασία στην Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσει τη φετινή παραγωγή στο 1,5 εκατομμύριο εκατόλιτρα, σε ποσότητα δηλαδή υψηλότερη κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, αλλά 20% χαμηλότερα από τον μέσο όρο πενταετίας.
Στο Νότιο Ημισφαίριο, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 7%, ύστερα από τρία χρόνια μειώσεων. Η άνοδος της παραγωγής σε Νότια Αφρική, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Βραζιλία, αντιστάθμισε τη μείωση στη Χιλή, όμως η συνολική παραγωγή παρέμεινε 5% κάτω από το μέσο όρο.
Παρά τις χαμηλές επιδόσεις, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου αισιοδοξεί. «Η χαμηλή παραγωγή μπορεί να προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες σε μεμονωμένους παραγωγούς και περιφέρειες… αλλά από μακροοικονομική άποψη, είναι θετική, επειδή εξασφαλίζει ότι η παραγωγή και η κατανάλωση λίγο-πολύ ευθυγραμμίζονται», δήλωσε ο Μπάρκερ.
The post Θα πούμε το κρασί, κρασάκι με την κλιματική κρίση appeared first on Newpost.gr.

