Θεοδωρικάκος: Έρχεται στις 26 Νοεμβρίου η Νέα Ανεξάρτητη Αρχή Καταναλωτή – Επενδύσεις 1,5 δισ. και φοροαπαλλαγές 300 εκατ. για τη βιομηχανία

By
4 Min Read

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι στις 26 Νοεμβρίου θα τεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή και Εποπτείας της Αγοράς, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η νέα Αρχή θα απασχολεί 300 ελεγκτές και θα αξιοποιεί ψηφιακά εργαλεία για την εποπτεία της αγοράς. Παράλληλα, θα ενοποιήσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, ώστε —όπως υπογράμμισε ο υπουργός— «να υπάρχει ενιαίος και αποτελεσματικός κρατικός έλεγχος».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ίσχυσε για 3,5 χρόνια, μέτρο που «σε ορισμένες περιόδους λειτούργησε θετικά», αλλά «δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση». Τόνισε ακόμη πως ο ενημερωμένος πολίτης είναι καθοριστικός για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, καθώς «μπορεί να αποφασίζει πιο έξυπνα και να επιλέγει τι τον συμφέρει περισσότερο».

Στήριξη της βιομηχανίας στις παραμεθόριες περιοχές

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της βιομηχανίας στις παραμεθόριες περιοχές και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Επικαλέστηκε την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κομοτηνή, όπου δραστηριοποιούνται 45 εξωστρεφείς επιχειρήσεις με εξαγωγές σε 75 χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, επτά επιχειρήσεις έχουν ήδη ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, ενώ 360 επενδυτικές προτάσεις συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου, με χρηματοδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ. «Στόχος μας είναι μια οικονομία πιο παραγωγική, πιο εξαγωγική και με καλύτερους μισθούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Νέο αναπτυξιακό καθεστώς για την τεχνητή νοημοσύνη

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε τη δημιουργία νέου αναπτυξιακού καθεστώτος ύψους 150 εκατ. ευρώ, που θα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα στοχεύει στην αξιοποίηση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. Αποκάλυψε, επίσης, ότι στη Δυτική Μακεδονία σχεδιάζεται μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ, η οποία θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 1.600 νέες θέσεις εργασίας και να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για μια σπουδαία επένδυση που βάζει την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη της τεχνητής νοημοσύνης», υπογράμμισε ο υπουργός.

Πολιτικές αναφορές και δημοσκοπήσεις

Μιλώντας για τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «μετά από επτά χρόνια διακυβέρνησης, είναι φυσιολογική μια φθορά», ωστόσο «η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται με σταθερή διαφορά». Όπως ανέφερε, το κυβερνών κόμμα θα προσέλθει στις εκλογές «με τον απολογισμό ενός συνεπούς και αξιόπιστου έργου», εκτιμώντας πως θα παραμείνει «ο βασικός πυλώνας της επόμενης διακυβέρνησης».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο υπουργός σχολίασε ότι «είναι εξαιρετικά πιθανό να ξαναγίνει ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη». Όσο για τον Αντώνη Σαμαρά, σημείωσε πως «υπήρξε πρωθυπουργός σε μια δύσκολη περίοδο και τα κατάφερε».

 

The post Θεοδωρικάκος: Έρχεται στις 26 Νοεμβρίου η Νέα Ανεξάρτητη Αρχή Καταναλωτή – Επενδύσεις 1,5 δισ. και φοροαπαλλαγές 300 εκατ. για τη βιομηχανία appeared first on Newpost.gr.

Share This Article