Με… απορία ξύνουν τα κεφάλια τους οι αστρονόμοι του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, στο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.
Τις τελευταίες ημέρες τα όργανα των εγκαταστάσεων πιάνουν μακρινά πολύ σύντομης διάρκειας εκρηκτικά ραδιοσήματα που κανείς δεν γνωρίζει την προέλευση τους.
Πρόκειται για πολύ γρήγορους ραδιο-παλμούς, που διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και φαίνεται να έρχονται πολύ πέρα από τον γαλαξία μας.
Μερικοί φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν ακόμη και για «μηνύματα» από μακρινούς γαλαξίες, ενώ οι περισσότεροι αναζητούν… λογικότερες εξηγήσεις:
Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν μαύρες τρύπες που εξαφανίζονται, συγχωνεύσεις άστρων νετρονίων (πάλσαρ), εκρήξεις από μάγναστρα (ένα είδος άστρων νετρονίων με πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων, αυτά τα παράξενα ραδιοκύματα συμβαίνουν με ρυθμό 10.000 φορές τη μέρα σε όλο τον ουρανό της Γης. Ήδη και άλλα ραδιοτηλεσκόπια στρέφουν τα «πιάτα» τους έτσι ώστε να μελετήσουν το φαινόμενο, με την ελπίδα να κάνουν περισσότερες ανακαλύψεις.
Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal, με επικεφαλής την Λάουρα Σπίτλερ του γερμανικού Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας Μαξ Πλανκ στη Βόννη.