Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος
Η πρόσφατη απόφαση του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) να διατηρήσει την ημερήσια παραγωγή των 30 εκατομμυρίων βαρελιών σταθερή μέχρι και τον Ιούνιο του 2015 έχει αναμφίβολα επηρεάσει βαθιά την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέραν όμως αυτής της γενικής διαπίστωσης, η πτώση των τιμών, η οποία όπως φαίνεται θα διατηρηθεί για αρκετά μεγάλο διάστημα, θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη τις έρευνες για υδρογονάνθρακες εν Ελλάδι.
Η μείωση των τιμών έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες, μικρές, μεσαίες, ακόμη και μεγάλες, να επανεξετάσουν και ενδεχομένως να αναθεωρήσουν κάποια από τα επενδυτικά τους σχέδια. Άλλωστε, ο χώρος του πετρελαίου και κατ’ επέκταση του φυσικού αερίου είναι πολύ ευαίσθητος στην διακύμανση κόστους και κερδών, διότι οι επενδύσεις είναι μακροπρόθεσμες. Όσο λοιπόν οι τιμές μειώνονται, περιορίζονται οι δαπάνες των εταιρειών αυτών για επενδύσεις.
Τον προσεχή Μάιο εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για τα 20 οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος και νοτίως της Κρήτης που η ελληνική κυβέρνηση έβγαλε σε διαγωνισμό. Το ερώτημα λοιπόν που ανακύπτει είναι αν οι εταιρείες που είχαν ως σήμερα επιδείξει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό (σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αυτό προερχόταν και από κορυφαία ονόματα του κλάδου) θα εξακολουθήσουν να ενδιαφέρονται εντός της νέας συγκυρίας που δημιούργησε η απόφαση του ΟΠΕΚ.
Οι εταιρείες που θα αποφασίσουν να έλθουν στην Ελλάδα γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι οι επενδύσεις που θα πρέπει να προϋπολογίσουν θα είναι δαπανηρές. Αυτό συμβαίνει διότι τα οικόπεδα είναι θαλάσσια και τα βάθη μεγάλα. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις ανεξερεύνητων περιοχών, αρχικώς εμφανίζονται ως «λαγοί» μικρότερες εταιρείες. Αυτές είναι όμως που πλήττονται αμεσότερα από μία πτώση των τιμών.
Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω την αβεβαιότητα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, γίνεται κατανοητό ότι οι υψηλές προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για το πόσο πλούσια είναι τα κοιτάσματα του ελληνικού χώρου θα πρέπει να μετριασθούν.