18.3 C
Athens
18 October - 2024

Αναδρομικά για συνταξιούχους έως και 12.000 ευρώ

Must read

Κατηγορία «τυχερών» συνταξιούχων διεκδικεί και περιμένει να εισπράξει αναδρομικά ποσά που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι με αγωγές για την επιστροφή κρατήσεων από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), για την ακύρωση επανυπολογισμού στις συντάξεις χηρείας και για τη μείωση 7% στις συντάξεις του ΝΑΤ που κρίθηκε αντισυνταγματική και από το ΣτΕ φέτος, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Η πληρωμή των αναδρομικών από την ΕΑΣ σε συνταξιούχους του Δημοσίου που κερδίζουν τις επιστροφές με ατομικές προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ξεπαγώσει, αλλά τις ίδιες επιστροφές δικαιούνται και όσοι δεν προσέφυγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για αναδρομικά στο διάστημα από Φεβρουάριο 2017 ως Δεκέμβριο 2018.

Οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ασκήσει ένδικα μέσα δικαιούνται αναδρομικά από την ΕΑΣ καθώς καλύπτονται από την αρχική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (την 244/2017). Η κυβέρνηση οφείλει να τους συμπεριλάβει στη λύση-πακέτο που θα εξετάσει το φθινόπωρο και πιθανώς να τους καταβάλει ένα εφάπαξ ποσό, μικρότερο από τις κρατήσεις που θα έπρεπε να τους επιστραφούν εάν είχαν καταθέσει προσφυγή.

Οι κρατήσεις της ΕΑΣ επιβάλλονται σε όσους λαμβάνουν μικτή κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ μηνιαίως.

Οι επιστροφές ΕΑΣ φτάνουν ως και τις 12.236 ευρώ, ανάλογα με τη μισθολογική κατηγορία στην οποία ανήκουν οι συνταξιούχοι, όπως γράφει ο «ΕΤ».

Για παράδειγμα:

  1. Συνταξιούχοι από Ειδικά Μισθολόγια (δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κ.ά.), χωρίς προσφυγές, δικαιούνται αναδρομικά για 23 μήνες με ποσά από 3.335 ευρώ έως 12.236 ευρώ.
  2. Συνταξιούχοι απόστρατοι που ανήκουν επίσης στα Ειδικά Μισθολόγια, αλλά με μικρότερες συντάξεις έναντι των δικαστών και των πανεπιστημιακών, δικαιούνται αναδρομικά έως 10.120 ευρώ.
  3. Πολιτικοί συνταξιούχοι του Δημοσίου (εκπαιδευτικοί, υπουργείων, δημόσιων οργανισμών, νοσοκομείων, δήμων κ.λπ.) δικαιούνται αναδρομικά από 575 ευρώ έως 6.256 ευρώ.
- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article