21.5 C
Athens
20 September - 2024

Τελευταία προθεσμία για τις Φορολογικές Δηλώσεις: 3% των φορολογουμένων ακόμα εκκρεμεί

Must read

Μέχρι την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, πρέπει να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις, αλλά το 3% των φορολογουμένων δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. Οι φοροτεχνικοί, που είχαν ζητήσει παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, κάνουν λόγο για υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να υποβληθούν οι δηλώσεις μέσα σε διάστημα τριών μηνών, παρά τα εμπόδια.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είχε υποβληθεί το 97% των δηλώσεων, δηλαδή 6.248.644 δηλώσεις. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της νέας καταληκτικής ημερομηνίας, παρατηρήθηκε χαλάρωση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ενώ την Τετάρτη 24/7 υποβλήθηκαν 161.651 δηλώσεις και την Πέμπτη 157.096 δηλώσεις, την Παρασκευή ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 67.923, το Σάββατο σε 25.158, την Κυριακή σε 20.067 και τη Δευτέρα σε 51.883. Δηλαδή, σε 4 μέρες υποβλήθηκαν όσες δηλώσεις είχαν υποβληθεί μόνο σε μια μέρα.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να καταθέσουν διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, συνοδευόμενη από τα έντυπα Ε2 ή Ε3, αν απαιτείται. Ωστόσο, όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους μετά τις 2 Αυγούστου θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 500 ευρώ.

Σαρωτικές διασταυρώσεις και έλεγχοι σε χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις

Την ίδια ώρα, εκτεταμένους ελέγχους και διασταυρώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις που ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να υποβάλλονται πρόκειται να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Στο στόχαστρο των διασταυρώσεων και των ελέγχων θα βρεθούν είτε δειγματοληπτικά είτε γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και υποψίες ότι έχουν υποπέσει σε φοροδιαφυγή ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν δηλώσει ακαθάριστα έσοδα ή κέρδη μικρότερα από τα ελάχιστα τεκμαρτά εισοδήματα, ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν κενά διαμερίσματα ή τα νοικιάζουν κάτω από 12 μήνες το έτος, όσοι εμφανίζουν ηλεκτρονικές αποδείξεις κοντά στο ύψος των πραγματικών τους εισοδημάτων, όσοι επικαλέστηκαν ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή αγορά περιουσιακών στοιχείων.

Η Εφορία θα αντλήσει, σε κάθε περίπτωση, στοιχεία και από τραπεζικούς λογαριασμούς, τα οποία θα διασταυρώσει στη συνέχεια με τα δηλωθέντα εισοδήματα όχι μόνο του τρέχοντος έτους αλλά και προηγούμενων.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article