21.5 C
Athens
20 September - 2024

Υπουργείο Εργασίας: Ετοιμάζει αλλαγές για εισφορά αλληλεγγύης, μείωση εισφορών, συντάξεις

Must read

Το Υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση με μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το Σεπτέμβριο, το οποίο θα επιλύει ανοικτά ζητήματα. Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα οριστικοποιηθούν οι τελικές διατάξεις για δημόσια διαβούλευση και ψήφιση.

Εισφορά Αλληλεγγύης

Ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, δεσμεύτηκε ότι τα προβλήματα με την εισφορά αλληλεγγύης και τις αυξήσεις των συντάξεων δεν θα επαναληφθούν. Από το 2025, ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει την αρνητική διαφορά, ώστε οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν ολόκληρη την αύξηση.

Τα υπό εξέταση σενάρια περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των συντελεστών κατά 50%
  • Κατάργηση της εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις
  • Κλιμακωτή επιβολή της εισφοράς

Μείωση Εισφορών

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1 μονάδα στη ΔΕΘ, με μείωση 0,5 μονάδας το 2025 και άλλη 0,5 το 2027. Έτσι, οι συνολικές εισφορές θα διαμορφωθούν στο 35,66% του μισθού από το 2025.

Συντάξεις Χηρείας

Νόμος προβλέπει μείωση των συντάξεων χηρείας κατά 50% μετά την τριετία, εφόσον οι δικαιούχοι εργάζονται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη. Εξετάζεται να επιλέγουν οι δικαιούχοι ποια σύνταξη θα περικοπεί ή να περικόπτεται μόνο η εθνική σύνταξη. Η επιστροφή αναδρομικών από το 2021 συζητείται να γίνει σε δόσεις.

Υπολογισμός Συντάξεων

Από το 2025, οι συντάξιμες αποδοχές θα αυξάνονται με τον δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων, όχι με βάση τον πληθωρισμό. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των συντάξεων κατά 30% για τους νέους ασφαλισμένους σε 40 χρόνια.

Εξαγορά Πλασματικών Χρόνων

Εξετάζεται η δυνατότητα εξαγοράς χρόνων σπουδών, εγκυμοσύνης ή κενών ασφάλισης για την επικουρική σύνταξη, εφόσον υπάρχουν 12 έτη επικουρικής ασφάλισης. Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με παρακράτηση από τη σύνταξη.

Συνταξιούχοι με Αναπηρία

Νέο νομοσχέδιο θα προστατεύει τους συνταξιούχους με αναπηρία που επιθυμούν να εργαστούν, απαλλάσσοντάς τους από την υποχρέωση διακοπής εργασίας για να λάβουν την αναπηρική σύνταξη.

Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Ασθένειας

Ο ενιαίος κανονισμός θα ομογενοποιήσει τις παροχές ασθένειας, μητρότητας, εργατικών ατυχημάτων, εξόδων κηδείας και κατασκήνωσης, εξισώνοντας τις παροχές πιο κοντά σε αυτές του ΙΚΑ.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας διαβεβαιώνει ότι τα όρια συνταξιοδότησης δεν θα αλλάξουν έως το 2027. Θα επανεξεταστούν στα τέλη του 2026 βάσει των δημογραφικών δεικτών.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article