Έως το τέλος Απριλίου θα δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σε συνέχεια της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την αμερικανική Chevron, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Ο κ. Παπασταύρου παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων, ενώ τοποθετήθηκε και για το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Ειδικότερα, όπως τόνισε ο υπουργός, η πρώτη από τις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, η δεύτερη θα υπογραφεί αύριο και θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην ευρωπαϊκή εφημερίδα προκειμένου το όποιο ενδιαφέρον να εκδηλωθεί ως το τέλος Αυγούστου και η σύμβαση να κυρωθεί από τη Βουλή πριν το τέλος του έτους.
Ο κ. Παπασταύρου τόνισε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η περιοχή νότια της Κρήτης δεν έχει να κάνει με τις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας, ούτε υπάρχει βάση προκειμένου να αντιδράσει η Τουρκία, ενώ σημείωσε ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron έγινε ύστερα από προσεκτικούς γεωλογικούς και γεωπολιτικούς υπολογισμούς.
Σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου έκανε λόγο για κρίσιμο έργο με πολλές παραμέτρους που δεν επιτρέπουν τη δημόσια συζήτηση η οποία ενδεχομένως θα προξενούσε ζημιά. Χρειάζεται, τόνισε, προσεκτικός σχεδιασμός, ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την πρόοδο του έργου.
Σε ερώτηση για τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση προωθεί σειρά πρωτοβουλιών, όπως η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, η επιδότηση των επιχειρήσεων που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες, η διασύνδεση της Κρήτης που θα ελαφρύνει τον λογαριασμό. Χαρακτήρισε δε ανεπαρκή την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το καλοκαίρι του 2024 και υπογράμμισε την ανάγκη για συγκεκριμένες πράξεις που θα οδηγήσουν σε πραγματικά ενιαία αγορά ρεύματος.
Για το θέμα της διασύνδεσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε επίσης αισιόδοξος, ενώ υπενθύμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρεις τρόποι για τη διαχείριση του γεωπολιτικού ρίσκου: η διπλωματία, η προσέλκυση επιχειρήσεων από χώρες με ειδικό βάρος και η στρατιωτική δράση την οποία όλοι απεύχονται. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα επικρατήσει η διπλωματία και η λογική και αναμένω η ΕΕ να υποστηρίξει το έργο με πράξεις», είπε. Ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ακόμη ότι ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα είναι μια από τις εναλλακτικές επιλογές που εξετάζονται για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από την Κύπρο στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ενεργειακών διασυνδέσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στάθηκε ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Zhecho Stankov τόσο για λόγους ενεργειακής ασφάλειας όσο και για την συγκράτηση των τιμών.