Επίδομα έως 2.5000 ευρώ δίνεται σε κατηγορίες δικαιούχων. Το επίδομα ξεκινά από τα 1.000 ευρώ ανά δικαιούχοι και φτάνει έως τα 2.500 ευρώ.
Δικαιούχοι είναι προπτυχιακοί φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.
Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική εφαρμογή. Το πληροφοριακό σύστημα υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος υποστηρίζεται από το ΕΔΥΤΕ Α.Ε.. Εκδίδεται σχετικό Δελτίο Τύπου από το Υπουργείο Παιδείας πριν την έναρξη υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
Αναλυτικές πληροφορίες για το επίδομα και τους δικαιούχους
- Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ. Το επίδομα ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που φοιτούν σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
- Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ.
- Αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε ΑΕΙ εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, το επίδομα ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ.
Προϋποθέσεις
- Χρονικής προθεσμίας – Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος, υποβάλλονται εντός προθεσμίας, από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους.
- Εισοδηματικές – Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην υπερβαίνει τα 30.000 € προσαυξανόμενο κατά 3.000 € για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, πέραν του ενός.
- Εισοδηματικές – Ο φοιτητής πρέπει να διαμένει σε μισθωμένη οικία λόγω των σπουδών του σε πόλη άλλη της κύριας κατοικίας του, στην οποία ο ίδιος ή οι γονείς του να μην έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Η μίσθωση θα πρέπει να είναι σε ισχύ τουλάχιστον για έξι μήνες.
- Εισοδηματικές – Οι γονείς του φοιτητή ή ο ίδιος να μην είναι κύριοι ή επικαρπωτές κατοικιών (ιδιοχρησιμοποιημένων ή εκμισθωμένων) που υπερβαίνουν τα διακόσια (200) τ.μ. αθροιστικά, με εξαίρεση κατοικίες ή διαμερίσματα που βρίσκονται σε δήμο ή κοινότητα με πληθυσμό λιγότερο των 3.000 κατοίκων.
- Εκπαιδευτικές – Ο φοιτητής να έχει εξεταστεί επιτυχώς στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους για το οποίο αιτείται το επίδομα.
- Κατοχής κωδικών για είσοδο σε λογισμικό – Ο αιτών να είναι κάτοχος κωδικών TAXISnet.
- Υπηκοότητας – Ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Διοικητικές – Ο φοιτητής να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ.
- Φορολογικές – Δηλώνεται ο ΑΦΜ του φοιτητή και του γονέα που βαρύνει ο φοιτητής, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας. Στην περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής. Θα πρέπει να έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση του γονέα για το έτος που υποβάλλεται η αίτηση για το στεγαστικό επίδομα.
- Φορολογικές – Κατ εξαίρεση δικαιούχος είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον: α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς, ή β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή γ) είναι πάνω από 25 ετών ή δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013. Στην περίπτωση αυτή, δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του /της συζύγου του (αν υφίσταται).
Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα – Συχνές Ερωτήσεις ΕΔΩ