Οι Coca-Cola, Kellogg’s και Nestle βρίσκονται ανάμεσα στις 250 μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που δεσμεύονται να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όλα τα πλαστικά από τις επιχειρήσεις τους. Αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως η πιο φιλόδοξη προσπάθεια που έγινε ποτέ για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό.
Η δέσμευση αυτή είναι το αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί η κοινή γνώμη στους κατασκευαστές και λιανοπωλητές για να μειώσουν τη χρήση των πλαστικών συσκευασιών που γεμίζουν τους χωματερές και κατακλύζουν τους ωκεανούς.
Τα συμβαλλόμενα μέρη έχουν υποσχεθεί να καταργήσουν όλα τα πλαστικά μίας χρήσης και να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες, έτσι ώστε όλες οι συσκευασίες να μπορέσουν να ανακυκλωθούν μέχρι το 2025.
Η πρωτοβουλία αυτή προέκυψε μέσω της συνεργασίας ανάμεσα στο Ίδρυμα Ellen MacArthur και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Το UNEP εκτιμά ότι αν τα τωρινά ποσοστά ρύπανσης συνεχιστούν, μέχρι το 2050, θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό στις θάλασσες, από ότι ψάρια.
Περίπου 8 εκατομμύρια τόνοι μπουκαλιών και πλαστικών απορριμμάτων γεμίζουν τους ωκεανούς κάθε χρόνο, σκοτώνοντας τη θαλάσσια ζωή και μπαίνοντας στην τροφική αλυσίδα.
Οι περισσότερες προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά έχουν εστιάσει στον καθαρισμό του πλαστικού. Αλλά η τελευταία δέσμευση είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να περιορίσει τα άχρηστα πλαστικά από την πηγή τους.
«Γνωρίζουμε ότι το καθάρισμα των παραλιών και των ωκεανών από το πλαστικό είναι σημαντικό, αλλά αυτό δεν μπορεί να σταματήσει την ποσότητα πλαστικού που εισέρχεται στον ωκεανό κάθε χρόνο», δήλωσε η Ellen MacArthur, βρετανίδα ναυτικός που βρίσκεται πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.
Οι Danone, H&M, L’Oréal, Mars και Unilever είναι μερικές ακόμα μεγάλες εταιρείες που δέχτηκαν να σταματήσουν τη χρήση πλαστικών.
Τρείς από τις εταιρείες που υπέγραψαν τη συμφωνία, οι Coca-Cola, PepsiCo και Nestle, πρόσφατα ανακηρύχθηκαν ως οι χειρότερες εταιρείες που ρυπαίνουν με πλαστικά, σύμφωνα με ένα υπόμνημα από το κίνημα Break Free From Plastic (Αποδέσμευση από το Πλαστικό).
Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αυτές οι τρεις εταιρείες είναι υπεύθυνες για το 64% όλων των πλαστικών που βρέθηκε κατά τους καθαρισμούς ότι μολύνουν τις ακτές, σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας.
Ο Πρόεδρος της WWF International, Pavan Sukhdev, δήλωσε ότι η νέα δέσμευση «είναι ένα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία των εταιρειών και των κυβερνήσεων του κόσμου στην προσπάθειά τους να βρουν λύσεις που εφαρμόζονται σε πολλούς τομείς.»
Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την ολική απαγόρευση των πλαστικών αντικειμένων μιας χρήσης, όπως τα καλαμάκια και τα πλαστικά σερβίτσια, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η περιβαλλοντική μόλυνση.
Τα άχρηστα πλαστικά προϊόντα θα έχουν εξαφανιστεί μέχρι το 2021, σύμφωνα με αυτό το σχέδιο.
Πηγή: Independent