14 C
Athens
16 April - 2026

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες χάνουν τη μάχη με την Κίνα – Μαχαίρι στις θέσεις εργασίας

Διαβάστε Επίσης

Σε μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας προχωρούν μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης, επιχειρώντας να αντεπεξέλθουν στην «εισβολή» οχημάτων από την Κίνα. Η Renault ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει έως 2.400 θέσεις εργασίας μηχανικών μέσα στην επόμενη διετία, ενώ και η Stellantis καταργεί 650 θέσεις εργασίας μηχανικών στα κεντρικά γραφεία της Opel στη Γερμανία.

Σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους εν μέσω του εντεινόμενου ανταγωνισμού, η γαλλική Renault σχεδιάζει να κόψει το 20% των μηχανικών της. Σύμφωνα με το Reuters, η αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 11.000 μηχανικούς σε όλο τον κόσμο. Οι περικοπές θα αποφασιστούν από τους διευθυντές της Renault σε διάφορες χώρες, δήλωσε  εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Renault Φρανσουά Προβό έχει προχωρήσει σε επιθετικές μειώσεις κόστους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο 2025, καθώς ο όμιλος η αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό  από Κινέζους κατασκευαστές, όπως η BYD. Η αξία της μετοχής της έχει μειωθεί κατά 12% το 2026.

Ο Φρανσουά Προβό έχει επίσης δεσμευτεί να εφαρμόσει στα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της Γαλλίας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την ανάπτυξη του νέου ηλεκτρικού Twingo στις εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας στη Σαγκάη.

Περικοπές και στη Stellantis

Κατάργηση θέσεων εργασίας ανακοίνωσε και η Stellantis, που σκοπεύει να μειώσει κατά 650 άτομα τον αριθμό των μηχανικών που εργάζονται  στα κεντρικά γραφεία της Opel στο Ρίσελσχαϊμ της Γερμανίας. Πρόκειται για αριθμό που αντιστοιχεί σε σχεδόν 40% των μηχανικών που εργάζονται στο εργοστάσιο.

Οι διαπραγματεύσεις με τα εργατικά συνδικάτα μόλις ξεκίνησαν, αλλά η Stellantis αναμένει ότι ο μετασχηματισμός του εργοστασίου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027, σύμφωνα με εκπρόσωπο του εργοστασίου.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Volkswagen είχε ανακοινώσει σχέδια περικοπής έως 50.000 θέσεων εργασίας.

 

Τελευταία Νέα