30.7 C
Athens
26 June - 2026

Νόμος Κατσέλη: Σε άμεση ισχύ οι μειώσεις δόσεων για τους δικαιούχους

Διαβάστε Επίσης

Άμεσα θα μειωθεί ο τόκος στις τρέχουσες δόσεις κάθε μήνα, μόλις δημοσιευθεί ο νέος νόμος για τις δικαστικές ρυθμίσεις οφειλών.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ψηφισθείσα ρύθμιση για την αποσαφήνιση του τρόπου καταβολής των μηνιαίων δόσεων για τα δάνεια που υπάγονται σε ενεργή ρύθμιση που δεν έχει περατωθεί στο πλαίσιο του άρθρου 9 ν. 3869/2010 ή δεν έχουν πληρωθεί οι προϋποθέσεις για να κηρυχθούν έκπτωτες κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου, έχει άμεση ισχύ.

Συνεπώς με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, η δόση του τρέχοντος μηνός θα φέρει τον τόκο επί της μηνιαίας δόσης, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στη διάταξη.

Εάν οι δανειολήπτες που διαθέτουν ενεργή ρύθμιση χρειάζονται διευκρίνιση, αναφορικά με το ακριβές ύψος της δόσης, μπορούν να απευθύνονται στην τράπεζα ή την εταιρία διαχείρισης απαιτήσεων που διαχειρίζεται το δάνειο προκειμένου να πληροφορηθούν τα σχετικά στοιχεία.

Ο υπολογισμός των υπερβαλλόντων καταβληθέντων ποσών σύμφωνα με προηγούμενες μεθόδους υπολογισμού τοκοφορίας θα γίνει από τους πιστωτές και θα χρειαστεί κάποιους μήνες δεδομένης της χρήσης μηχανογραφικών μεθόδων στα αρχεία των πιστωτών για να εξαχθεί το ακριβές ποσό δεδομένου του όγκου των δανείων.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη το υπερβάλλον ποσό θα εκληφθεί ως αποπληρωμή κεφαλαίου και θα αφαιρεθεί από τις τελευταίες κατά χρονολογική σειρά δόσεις προς καταβολή του αρχικώς εγκεκριμένου από το δικαστήριο προγράμματος, χωρίς να τροποποιεί το ύψος των δόσεων που ορίστηκαν από το δικαστήριο, πλέον του τόκου υπολογισμένου σε μηνιαία βάση.

Πώς μειώνεται η δόση

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε χαρακτηριστικό παράδειγμα δανειολήπτη με υπόλοιπο οφειλής 144.500 ευρώ τον Ιανουάριο του 2024. Με την προηγούμενη μέθοδο υπολογισμού, η μηνιαία δόση ανερχόταν στα 731 ευρώ για 300 μήνες.

Με τη νέα μέθοδο, η δόση πέφτει στα 483 ευρώ. Από αυτά, τα 482 ευρώ αντιστοιχούν σε αποπληρωμή κεφαλαίου και μόλις 1 ευρώ σε τόκο. Η διαφορά είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς περιορίζει δραστικά το βάρος που σήκωναν οι συνεπείς δανειολήπτες λόγω του παλαιού τρόπου υπολογισμού.

Στο ίδιο παράδειγμα, ο δανειολήπτης έχει ήδη καταβάλει επιπλέον 7.440 ευρώ την τελευταία διετία. Το ποσό αυτό δεν θα επιστραφεί ως μετρητά, αλλά θα αφαιρεθεί από τις επόμενες υποχρεώσεις, μειώνοντας τον αριθμό των δόσεων. Έτσι, αντί να απομένουν 270 δόσεις, ο δανειολήπτης θα καταβάλει τελικά 255 δόσεις των 483 ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η διαφορά στους συνολικούς τόκους. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, οι τόκοι από 74.852 ευρώ περιορίζονται μόλις στα 411 ευρώ.

Τι σημαίνει η αναδρομικότητα

Η ρύθμιση δεν περιορίζεται μόνο στη μείωση της τρέχουσας δόσης. Έχει και αναδρομική εφαρμογή για τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τον παλαιό, δυσμενέστερο τρόπο υπολογισμού.

Για παράδειγμα, σε δάνειο 120.000 ευρώ με εικοσαετή περίοδο αποπληρωμής, η μηνιαία δόση από 735 ευρώ μπορεί να υποχωρήσει στα 502 ευρώ. Οι τόκοι, που με τον προηγούμενο τρόπο υπολογισμού έφταναν τα 544 ευρώ τον μήνα, περιορίζονται περίπου στο 1,67 ευρώ.

Το συνολικό όφελος μέχρι την αποπληρωμή μπορεί να φτάσει τις 56.000 ευρώ, ενώ η αναδρομικότητα δημιουργεί πρόσθετη ελάφρυνση. Αν ο δανειολήπτης είχε ενταχθεί στη ρύθμιση τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή πριν από 84 μήνες, η μηνιαία διαφορά των 233 ευρώ οδηγεί σε πρόσθετο όφελος 19.572 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των τελευταίων δόσεων, με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να μπορεί να κλείσει το δάνειό του ακόμη και 39 μήνες νωρίτερα.

Τελευταία Νέα