28.4 C
Athens
14 August - 2026

Εφοριακοί: Ανακοίνωσαν απεργία – αποχή από τους προληπτικούς ελέγχους

Διαβάστε Επίσης

Στον αέρα βρίσκεται ο σχεδιασμός των θερινών φορολογικών ελέγχων, καθώς η ΠΟΕ-ΔΟΥ έχει προκηρύξει δεκαήμερη απεργία-αποχή από τις 17 έως τις 26 Αυγούστου, σε μια περίοδο κατά την οποία η τουριστική κίνηση και η οικονομική δραστηριότητα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο του έτους. Η κινητοποίηση αφορά συγκεκριμένα καθήκοντα των εφοριακών και, εφόσον η συμμετοχή είναι μεγάλη, μπορεί να επηρεάσει την επιχειρησιακή ανάπτυξη των ελεγκτικών συνεργείων της ΑΑΔΕ σε τουριστικές περιοχές και δημοφιλείς προορισμούς.

Στο επίκεντρο οι προληπτικοί έλεγχοι

Η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΔΟΥ ελήφθη κατά πλειοψηφία και προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται κανονικά στις υπηρεσίες τους, αλλά θα απέχουν από τη διενέργεια συγκεκριμένων προληπτικών ελέγχων.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εφοριακούς που θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση να υποβάλουν ατομική δήλωση στις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, ζητείται από τους εργαζομένους να μην αναλαμβάνουν την οδήγηση υπηρεσιακών οχημάτων, όταν αυτή δεν αποτελεί υπηρεσιακή τους υποχρέωση.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ χαρακτηρίζει την κινητοποίηση «απεργία-αποχή» και όχι γενική απεργία. Όπως υποστηρίζει, οι εργαζόμενοι παραμένουν στις θέσεις τους, αλλά απέχουν από συγκεκριμένα υπηρεσιακά καθήκοντα. Η Ομοσπονδία θεωρεί ότι πρόκειται για νόμιμη μορφή συνδικαλιστικής δράσης.

Γιατί η συγκυρία είναι κρίσιμη

Η κινητοποίηση συμπίπτει με την περίοδο κατά την οποία η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει τους ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς και περιοχές με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα. Στόχος είναι ο εντοπισμός παραβάσεων που σχετίζονται κυρίως με τη μη έκδοση αποδείξεων, τις ταμειακές μηχανές, τα POS και τη διαβίβαση των συναλλαγών στα ηλεκτρονικά συστήματα της φορολογικής διοίκησης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση ελεγκτών από διαφορετικές περιοχές, ώστε να περιορίζεται ο παράγοντας της εντοπιότητας. Έτσι, συνεργεία μπορούν να μετακινηθούν μακριά από την έδρα τους και να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στους δημοφιλείς προορισμούς, όπου ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών και η αυξημένη κατανάλωση δημιουργούν αντίστοιχα μεγαλύτερο ελεγκτικό αντικείμενο.

Τα αιτήματα των εφοριακών

Στο εξώδικο με το οποίο γνωστοποιείται η κινητοποίηση, η ΠΟΕ-ΔΟΥ θέτει ένα ευρύτερο πλαίσιο αιτημάτων που αφορά τις εργασιακές συνθήκες και την οργάνωση των φορολογικών ελέγχων.

Μεταξύ άλλων, ζητά:

  • λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων,
  • ασφαλείς συνθήκες κατά τη διενέργεια των ελέγχων,
  • παύση της ανάθεσης οδήγησης υπηρεσιακών οχημάτων σε υπαλλήλους χωρίς αντίστοιχη υπηρεσιακή υποχρέωση,
  • καταβολή του ελεγκτικού επιδόματος,
  • ουσιαστική αμοιβή για υπερωριακή και εκτός έδρας εργασία,
  • ενίσχυση των υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό,
  • διατήρηση και ενίσχυση των περιφερειακών ΔΟΥ,
  • αναθεώρηση του σχεδιασμού για την περαιτέρω κεντρικοποίηση των υπηρεσιών.

Η Ομοσπονδία κάνει επίσης λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας, υπερβάσεις του ωραρίου, ανεπαρκώς αμειβόμενες υπερωρίες, αυξημένες ευθύνες, πιεστική στοχοθεσία και προβλήματα με τα υπηρεσιακά οχήματα.

Το κόστος των θερινών ελέγχων

Η ΑΑΔΕ έχει προβλέψει σημαντικούς πόρους για την ενίσχυση της ελεγκτικής δραστηριότητας κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, για περισσότερες από 110.000 ώρες υπερωριακής απασχόλησης, νυχτερινής εργασίας, καθώς και απασχόλησης κατά Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, προβλέπεται ποσό άνω των 800.000 ευρώ για 873 στελέχη της ελεγκτικής ομάδας «ΔΕΟΣ».

Παράλληλα, για περίπου 4.000 ακόμη εφοριακούς προβλέπεται πρόσθετη δαπάνη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά αφορούν την πρόσθετη απασχόληση και δεν περιλαμβάνουν οδοιπορικά και αποζημιώσεις εκτός έδρας.

Το κρίσιμο ερώτημα για την ΑΑΔΕ

Το βασικό ερώτημα πλέον είναι με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί ο προγραμματισμός των ελέγχων από τις 17 Αυγούστου, εφόσον η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι σημαντική.

Η ΑΑΔΕ έχει οργανώσει εγκαίρως τις μετακινήσεις των ελεγκτών, τις μεταφορές και τη διαμονή τους στους προορισμούς όπου προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι. Ενδεχόμενη μαζική συμμετοχή στην απεργία-αποχή θα μπορούσε να απαιτήσει αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Μέχρι στιγμής, η φορολογική διοίκηση δεν έχει ανακοινώσει δημόσια με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κινητοποίησης και αν θα υπάρξει ανακατανομή του ελεγκτικού προσωπικού.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Η χρονική στιγμή της κινητοποίησης προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αντιπαράθεση. Ο Αύγουστος αποτελεί μήνα αυξημένης κατανάλωσης και τουριστικής δραστηριότητας, γεγονός που καθιστά τους επιτόπιους ελέγχους κρίσιμο εργαλείο για τον εντοπισμό φορολογικών παραβάσεων.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, τουριστικές επιχειρήσεις, καταστήματα σε δημοφιλείς προορισμούς, αλλά και δραστηριότητες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μη έκδοσης αποδείξεων ή απόκρυψης τζίρου.

Η ΠΟΕ-ΔΟΥ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι ελεγκτικοί στόχοι δεν μπορούν να επιτυγχάνονται σε βάρος της ασφάλειας, των εργασιακών δικαιωμάτων και της επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών.

Έτσι, η δεκαήμερη κινητοποίηση μετατρέπεται σε δοκιμασία τόσο για τον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ όσο και για τη σχέση της διοίκησης με τους εργαζομένους της. Το εύρος της συμμετοχής και οι αντιδράσεις της ΑΑΔΕ θα κρίνουν εάν οι θερινοί έλεγχοι θα συνεχιστούν με τον αρχικό σχεδιασμό ή θα χρειαστούν προσαρμογές στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Τελευταία Νέα