21.2 C
Athens
21 November - 2024

Ρωσία: Πώς έληξε η «χρυσή εποχή» του φυσικού αερίου

Must read

Η ρωσική αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε ένα στάδιο «τεράστιων αλλαγών», παραδέχεται η επικεφαλής του Τμήματος Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Ενεργειακού Ινστιτούτου Έρευνας, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Tatiana Mitrova.

Όπως προκύπτει από παρουσίαση της κας Mitrova σε σχετική συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, η «χρυσή εποχή» του φυσικού αερίου για τη Ρωσία ήταν σε ισχύ μέχρι την έναρξη της οικονομικής κρίσης του 2008.

Σύμφωνα με την ίδια, έως τότε, τα πάντα αναπτύσσονταν με ταχείς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής αερίου, των εξαγωγών και της εγχώριας κατανάλωσης, η οποία αναπτυσσόταν με ρυθμό 4% ετησίως.

Η εν λόγω εικόνα ωστόσο καταγράφεται μόνο μέχρι το 2008 – 2009, χρονιά από την οποία «η κατάσταση άλλαξε δραματικά», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από τότε, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ αργοί και πλέον η «έκρηξη φυσικού αερίου» που καταγραφόταν, ανήκει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την κα Mitrova, στις βασικές αιτίες που οδήγησαν στη σημαντική αυτή αλλαγή περιλαμβάνεται η υπεραπαραγωγή στην εγχώρια αγορά, με πιέσεις από εγχώριους και ξένους καταναλωτές.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, ασκήθηκε σημαντική πίεση στην Gazprom να πραγματοποιήσει επενδύσεις στο κομμάτι του upstream, προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου.

«Τελικά, το έτος 2008, λίγους μόλις μήνες πριν την κρίση, ελήφθη η ιστορική απόφαση να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στο  Bovanenkovo», σημειώνει η ίδια, προσθέτοντας ότι τα έξοδα για τις εν λόγω επενδύσεις ήταν τεράστια ενώ από τη στιγμή που ξεκίνησε η δραστηριότητα, δεν θα μπορούσε να σταματήσει.

Η παραγωγή από το εν λόγω πεδίο έχει ξεκινήσει από το 2012 και κατέγραφε αύξηση, ωστόσο, το ερώτημα ήταν εάν πράγματι θα υπήρχε κάποιος που θα χρειαζόταν τις συγκεκριμένες ποσότητες αερίου.

Την ίδια στιγμή, αυξανόταν και η παραγωγή από τους ανεξάρτητους ιδιώτες παραγγούς φυσικού αερίου, οι οποίοι, όπως ανέφερε η Mitrova, είχαν ιδιαίτερα υψηλές φιλοδοξίες για την αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων.

Ωστόσο, όπως παραδέχεται η ίδια, δεν υπάρχουν σημάδια για αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά ή στις εξαγωγές.

Μάλιστα, παρά τη συμφωνία με την Κίνα, η ίδια εκτιμά ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες να ενισχυθούν οι ρωσικές εξαγωγές στη συγκεκριμένη αγορά πριν το τέλος της δεκαετίας, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, τα projects LNG απαιτούν τουλάχιστον μία πενταετία.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article