15.1 C
Athens
25 November - 2024

Η Τουρκία στο επίκεντρο του ενεργειακού ενδιαφέροντος της Ευρώπης

Must read

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος

Η Μαύρη Θάλασσα και ο Καύκασος μετατρέπονται πλέον σε περιοχές ιδιαίτερα κρίσιμες για την ενεργειακή σκακιέρα της Ευρώπης έπειτα από α) την εμπλοκή στην Ουκρανία και β) τις σοβαρές ενδείξεις ότι η Μόσχα εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο να ακυρώσει οριστικά τον South Stream και να στραφεί στην Τουρκία ως κόμβο για τη διοχέτευση του αερίου της προς την ευρωπαϊκή αγορά.

Όπως προκύπτει από αυτές τις εξελίξεις, η αξία της γεωγραφίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Και η Τουρκία βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων (και όχι  μόνο…) για μία σειρά λόγων. Το γεγονός μάλιστα ότι τρία στελέχη της νέας Κομισιόν, με επικεφαλής ουσιαστικά την ύπατη εκπρόσωπο για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, επισκέφθηκαν την Άγκυρα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Η εξίσωση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη αλλά η Τουρκία, που πιέζεται από τους εταίρους της στο θέμα των τζιχαντιστών, πιθανότατα θα επιδιώξει να ισοφαρίσει απώλειες σε αυτό παίζοντας το χαρτί της ενεργειακής γέφυρας για ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη. Οι παράμετροι είναι πολλές.

Κατ’ αρχήν, αν όντως ο South Stream δεν κατασκευαστεί, τότε θα πρέπει τουλάχιστον να ενισχυθεί ο αγωγός Blue Stream που ενώνει Ρωσία – Τουρκία. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κατασκευαστεί και δεύτερος (Blue Stream II). Παράλληλα, η Μαύρη Θάλασσα θεωρείται, κοιτώντας προς το μέλλον, μία περιοχή ιδιαίτερα προσοδοφόρα σε υδρογονάνθρακες. Σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν τόσο στο ανατολικό της κομμάτι (προς την Κριμαία), αλλά και προς το δυτικό (προς Ρουμανία). Και ήδη, κορυφαίες εταιρείες του χώρου έχουν δραστηριοποιηθεί στην περιοχή.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα, δεν πρέπει να λησμονείται ότι η Τουρκία ηγείται του τριγώνου με τη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών θα συναντηθούν σε λίγες ημέρες, τη στιγμή που η Μόσχα ανεβάζει την πίεσή της προς την Τιφλίδα, χώρα – κλειδί για το πέρασμα των αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, προς την Ευρώπη.

Έχοντας στα χέρια της διάφορους μοχλούς, η Μόσχα ίσως να θέλει να αξιοποιήσει την Τουρκία ως κόμβο για το αέριό της, αλλά την ίδια στιγμή να κόψει τους διαύλους προς τη Γεωργία και παράλληλα προς το Αζερμπαϊτζάν και το δικό του αέριο. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι.  

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article