Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης θα απαγορεύσει τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης ή διάρρηξης για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά από έκθεση, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία.
Αυτό δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Υδραυλική ρωγμάτωση ονομάζεται η διαδικασία εξόρυξης φυσικού αερίου ή πετρελαίου που βρίσκεται εγκλωβισμένο σε συμπαγή πετρώματα (σχιστόλιθους), μέσω της διοχέτευσης υπό πίεση ενός μείγματος από νερό και άμμο με σκοπό να προκληθούν μικροσκοπικές ρωγμές στο πέτρωμα και να απελευθερωθεί έτσι το κοίτασμα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο επιθεωρητής περιβάλλοντος της πολιτείας της Νέας Υόρκης Τζόζεφ Μάρτενς δήλωσε ότι θα εκδοθεί εντολή απαγόρευσης στις αρχές του επόμενου έτους. Έως τώρα στις ΗΠΑ, η υδραυλική ρωγμάτωση έχει απαγορευτεί μόνον στην πολιτεία του Βερμόντ.
Η διαδικασία θεωρείται, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, επικίνδυνη για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία λόγω των χημικών ουσιών, που χρησιμοποιούνται μαζί με το μείγμα νερού και άμμου για την εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Υγείας της Νέας Υόρκης Χάουαρντ Ζούκερ δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις που συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής για τη δημόσια υγεία.
«Οι πιθανοί κίνδυνοι είναι εξαιρετικά μεγάλοι. Για την ακρίβεια, δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος μπορεί να είναι ο αντίκτυπος στη δημόσια υγεία. Το να στηριχθώ στα περιορισμένα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή θα ήταν λάθος μου», τόνισε ο ίδιος.
Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, «εγκλωβισμένο» σε σχιστόλιθους. Όπως είναι αναμενόμενο, η απόφαση για απαγόρευση εξόρυξης με τη συγκεκριμένη μέθοδο συνιστά πλήγμα για τις εταιρείες του τομέα της ενέργειας που περίμεναν χρόνια για να αξιοποιήσουν χιλιάδες στρέμματα γης τα οποία έχουν μισθώσει στην ευρύτερη περιοχή.
Η εκτελεστική διευθύντρια του Πετρελαϊκού Συμβουλίου της Νέας Υόρκης Κάρεν Μορό χαρακτήρισε την απόφαση «επιπόλαιη», καθώς, όπως επεσήμανε, «θα στερήσει από την πολιτεία χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια».
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το όφελος της Νέας Υόρκης» είπε η Μορό.