Η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι οι πλέον ανεπτυγμένες και ώριμες ανανεώσιμες πηγές που συχνά λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους και ειδικά ως προς την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.
Τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν σαφές τοπροβάδισμα των αιολικών σε όλα τα επίπεδα: χαμηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, περισσότερα εγκατεστημένα Μεγαβάτ, πιο εκτεταμένη γεωγραφική διασπορά. Τα τελευταία χρόνια, η ηλιακή ενέργεια έκλεισε σε μεγάλο βαθμό την ψαλίδα ως προς το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής και αναμένεται να γίνει η φθηνότερη ΑΠΕ στα χρόνια που έρχονται.
Η αιολική ενέργεια εξακολουθεί να γίνεται φθηνότερη, ωστόσο όχι με τόσο ταχείς ρυθμούς όσο η ηλιακή: η κατασκευή ακόμα μεγαλύτερων ανεμογεννητριών στο μέλλον θα είναι δυσκολότερη υπόθεση από την ανάπτυξη φθηνότερων και αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών κυψελών.
Η εικόνα της αιολικής ισχύος
Όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από την επιβράδυνση του 2013, η αιολική ενέργεια έλαβε νέα ώθηση το 2014 με 51,48 νέα Γιγαβάτ, 44% περισσότερα από τη νέα εγκατεστημένη ισχύ του 2013.
Η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται σε 369.553 Μεγαβάτ. Είναι εντυπωσιακό ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερεις δεκαετίες για να φτάσουμε σε αυτή την ισχύ, αλλά μόνο το 2014 εγκαταστάθηκε το14% του συνόλου. Αυτό σημαίνει ότι αν οι ρυθμοί αύξησης της αιολικής ισχύος παραμείνουν σταθεροί, το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος θα διπλασιαστεί σε επτά χρόνια.
Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε την εξέλιξη της σωρευτικής αιολικής ισχύος:
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει τις δέκα κορυφαίες χώρες στη νέα ισχύ. Πρώτη με τεράστια διαφορά είναι η Κίνα, ενώ τη δέκατη θέση καταλαμβάνει η γειτονική μας Τουρκία:
Στο παρακάτω διάγραμμα μπορείτε να δείτε τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ ανά χώρα:
Στο τελευταίο διάγραμμα αποτυπώνεται η ισχύς των υπεράκτιων αιολικών, μια τεχνολογία ελάχιστα ανεπτυγμένη σε πολλές περιοχές του κόσμου. Τα κόστη κατασκευής και εγκατάστασης υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τα χερσαία, αλλά στη θάλασσα πνέουν ισχυρότεροι και πιο σταθεροί άνεμοι, ενώ δεν τίθενται ζητήματα χωροταξίας και χωροθέτησης.