30.3 C
Athens
27 September - 2024

Επίδομα 764 ευρώ: Εφάπαξ η καταβολή για τους δικαιούχους

Must read

Ένα επίδομα δίνεται σε δικαιούχους το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό και το ποσό του είναι 764 ευρώ.

Ανήκει στην κατηγορία των ειδικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ.

Η κατάθεση των 764 ευρώ για το επίδομα είναι εφάπαξ.

Οι Δικαιούχοι είναι του Ειδικού Βοηθήματος είναι ασφαλισμένοι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας, κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρ. 9 του ν.3812/2009 (Α΄ 234).

Ισχύει όπως, δηλαδή για γονείς που κατά την υποβολή της αίτησης χορήγησης του Ειδικού Βοηθήματος «ασκούν εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση της γονικής μέριμνας ενός ή περισσότερων ανήλικων τεκμηρίων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους».

Προϋποθέσεις

Για τη χορήγηση του ειδικού βοηθήματος οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  1. Να έχουν εγγραφεί στο αντίστοιχο επιμέρους Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) με μία εκ των πέντε ως άνω ιδιοτήτων.
  2. Να διατηρούν την ιδιότητα με την οποία έχουν εγγραφεί στο επιμέρους Ψηφιακό Μητρώο και το δελτίο ανεργίας τους να παραμένει ενεργό κατά την υποβολή της αίτησης τους.
  3. Να έχουν ασφαλιστεί στον e-EΦΚΑ με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της Δ.ΥΠ.Α. οποτεδήποτε σε μια περίοδο είκοσι τεσσάρων (24) μηνών πριν από την υποβολή της αίτησής τους, οι δε πραγματοποιηθείσες ημέρες ασφάλειάς τους κατά την περίοδο αυτή να μην υπερβαίνουν τις 75. Ιδιαίτερα για όσους εξέτασαν ποινή στερητική της ελευθερίας, οι κατ’ ανώτατο όριο εβδομήντα πέντε. (75) ημέρες ασφάλισης πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ζωής τεσσάρων (24) μηνών πριν από την έναρξη της στερητικής της ελευθερίας ποινής.
  4. Να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 19 του ν. 4921/2022 (Α΄ 75), όπως ισχύει, είτε είναι μακροχρονίως άνεργοι είτε όχι, δηλαδή .
  5. Στο ύψος των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα, που αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας (συζύγου, εξαρτωμένων τέκνων), δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 80.000 €, ανεξαρτήτως εάν η αίτηση υποβάλλεται από μη ασκούντα επιχειρηματική δραστηριότητα.
  6. Να μην είναι, εκ παραλλήλου, δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικών κατηγοριών τακτικής επιδότησης: αποκλειστικών νοσοκομείων ξεναγών δασεργατών – φορτοεκφορτωτών – εκδοροσφαγέων, επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Το Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε./ τ. ΕΤΑΑ και ειδικού εποχικού βοηθήματος.
  7. Να μην έχει λάβει κατηγορία του Ειδικού Βοηθήματος (ειδικό βοήθημα λήξης ή τρίμηνης αναμονής ή αποφυλακισμένων ή επίσχεσης/διακοπής εργασιών ή με την ίδια ή άλλη εκ των 5 ανωτέρω ιδιοτήτων ευάλωτων ομάδων) εντός των δύο (2) ημερολογιακών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησής τους.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, αν και από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που αποτυπώνονται στον παρακάτω πίνακα:

Ποσό για το επίδομα

Το ειδικό βοήθημα χορηγείται εφάπαξ και ισούται με 37,5 καθημερινά επιδόματα ανεργίας, όπως ισχύει κατά τις αιτήσεις της ίδιας αίτησης (ισχύον ποσό από 01.04.2024: 764,63 €), και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε έμμεσο ασφαλισμένο μέλος του του αιτούντος.

Διαδικασία Υποβολής της Αίτησης

  1. Οι αιτήσεις υποβάλλονται για μία εκ των ανωτέρω ιδιοτήτων μέσω των e-services της ΔΥΠΑ στην Υπηρεσία ΚΠΑ2 του τόπου κατοικίας των ασφαλισμένων, εφόσον έχει προηγηθεί στο αντίστοιχο επιμέρους Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α..

Δικαιολογητικά

Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα εξής:

Α. Για την απόδειξη της ιδιότητας τα αναφερόμενα στην ηλεκτρονική δ/νση  https://prosvasis.dypa.gov.gr/idikes-koinonikes-omades

Ειδικότερα για τους γονείς μονογονεϊκής οικογένειας είναι η προσκόμιση κατά την περίπτωση των εξής δικαιολογητικών:

  1. Στην περίπτωση θανάτου ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον του άλλου γονέα:
    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης αρμοδίως εκδοθείσας από το οποίο να προκύπτει ότι το τέκνο στερείται παντελώς του ενός γονέα λόγω θανάτου ή κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον. Εάν από το ανωτέρω πιστοποιητικό δεν προκύπτει ο θάνατος ενός γονέα, τότε πρέπει να συνυποβληθεί η σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Για την περίπτωση της κηρύξεως αφάνειας κατά νόμον, το ανωτέρω πιστοποιητικό πρέπει να συνοδεύεται από αντίγραφο δικαστικής απόφασης σε συνδυασμό με το κατά νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της.
  2. Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακυρώσεως γάμου ή λύσης του συμφώνου συμβίωσης ή διακοπής της εγγάμου συμβιώσεως (διάστασης) των γονέων:
    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης αρμοδίως εκδοθείσας.
    • Αντίγραφο δικαστικής απόφασης με την οποία ανατέθηκε η αποκλειστική άσκηση της γονικής μέριμνας ή αντίγραφο Πρακτικής κοινής συμφωνίας των γονέων, θεωρημένο από το αρμόδιο δικαστήριο, με το οποίο ανατέθηκε η άσκηση της γονικής μέριμνας στα αιτήματα γονέων, σύμφωνα με το άρθρο 1513ΑΚ ή για την περίπτωση της διάσταση σύμφωνα με το άρθρο 1514ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ.
  3. Σε περίπτωση ανικανότητας του άλλου γονέα για την άσκηση γονικής μέριμνας για πραγματικούς λόγους ή γιατί είναι ανίκανος ή περιορισμένος ικανός για δικαιοπραξία:
    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης αρμοδίως εκδοθείσας.
    • Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία δεν προκύπτει ο λόγος της αδυναμίας ασκήσεως της γονικής μέριμνας από την άλλη γονέα (π.χ. δικαστική συμπαράσταση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή σωματικής αναπηρίας). Σε περίπτωση ανυπαρξίας της δικαστικής απόφασης, πρέπει να υποβληθούν οιουδήποτε αποδεικτικού εγγράφου αρμόδια κατά νόμον δημόσιας αρχής, από το οποίο δεν προκύπτει ο πραγματικός λόγος αδυναμίας άσκησης της γονικής μέριμνας (π.χ. πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ο εγκλεισμός γονέα σε σωφρονιστικό κατάστημα και η διάρκεια αυτού).
  4. Σε περίπτωση έκπτωσης ενός τουλάχιστον γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή αφαίρεσης της γονικής μέριμνας λόγω κακής άσκησης:
    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης αρμοδίως εκδοθείσας.
    • Αντίγραφο δικαστικής απόφασης, συνοδευόμενη από το νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της, από την οποία προκύπτει η έκπτωση ενός τουλάχιστον γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας ή η αφαίρεση της γονικής μέριμνας από ένα τουλάχιστον γονέα λόγω κακής άσκησης.
  5. Σε περίπτωση τέκνου χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης των γονέων:
    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης αρμοδίως εκδοθείσας και αν το τέκνο είναι αναγνωρισμένο από τον πατέρα του, υπεύθυνη δήλωση ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωση του τη γονική του μέριμνα ασκούσε εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα η μητέρα του χωρίς συμφωνία των γονέων. στο άρθρο 1515ΑΚ σε συνδυασμό με το άρθρο 1513ΑΚ για από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας.
  6. Σε περίπτωση υιοθεσίας τέκνου από έναν μόνο γονέα:
    • Αντίγραφο δικαστικής απόφασης από την οποία προκύπτει η υιοθεσία του τέκνου μέχρι την ενηλικίωση του, συνοδευόμενη από το νόμο πιστοποιητικό τελεσιδικίας της ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του Δήμου ή βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης αρμοδίως εκδοθείσας από το οποίο προκύπτει η υιοθεσία μέχρι την ενηλικίωση του.

Β. Για δικαιούχους που έχουν κατά το κρίσιμο 24μηνο και εργασία που δεν έχει ενταχθεί στο μηχανογραφικό σύστημα του eEFKA καθώς υπάγεται σε ειδικές διατάξεις (εργάτες Αγίου Όρους, ρητινοσυλλέκτες, φορτοεκφορτωτές, εκδοροσφαγείς, σμυριδορύκτες, δασεργάτες σωματείων): Φωτοαντίγραφα Δελτίων Δελτίων

Γ. Για δικαιούχους που έχουν κατά το κρίσιμο 24μηνο και ημέρες ασφάλισης με κωδικό τύπου αποδοχών 16: ανάλυση ημερών ασφάλισης του κρίσιμου 24μηνου ανά μήνα από τον eEFKA.

περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Latest article