Ξαπλωμένο τεμπέλικα στο χορτάρι, μασουλά αργά φύλα μπαμπού με τα πλατιά λεία δόντια του. Το γιγάντιο πάντα Τσι Ζάι απολαμβάνει την τελευταία χρυσή φθινοπωρινή ηλιαχτίδα στη βορειοδυτική Κίνα.
Ο Τσι Ζάι είναι εννέα ετών, όμως δεν είναι ένα συνηθισμένο πάντα. Ανήκει σε ένα σπάνιο και αρχαίο υποείδος,το Τσινλίνγκ πάντα που πήρε το όνομά του από την οροσειρά στην οποία ζει.
Βλέποντάς τον ο Τσι Ζάι είναι ακριβώς όπως και κάθε άλλο γίγαντιο πάντα. Ζει σε ένα παρόμοιο περιβάλλον, απολαμβάνει την ίδια διατροφή και παρουσιάζει ίδια συμπεριφορά με αυτή των ομολόγων του. Το ανάστημα του μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερο από εκείνο των ασπρόμαυρων ξαδελφών του, όμως δεν είναι αυτό που τον καθιστά μοναδικό.
Ο Τσι Ζάι είναι ένα καφέ και άσπρο πάντα με σημάδια που μοιάζουν με ξεθωριασμένο μελάνι.
Τα καστανά πάντα ζουν ελεύθερα κυρίως στη φύση και είναι ελάχιστες οι φορές που τα έχει δει κάποιος από κοντά. Ο Τσι Ζάι είναι ο μοναδικός που ζει σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Φιλοξενείται στο Ερευνητικό και Αναπαραγωγικό Κέντρο Σπάνιων Άγριων Ζώων στο Σαανσί.
«Τα καστανά πάντα είναι πραγματικά ένας σπάνιος θησαυρός. Δεν υπάρχει εξήγηση γιατί είναι έτσι. Μερικοί λένε οτι πρόκειται για ένα υπολειπόμενο γονίδιο, άλλοι ότι πρόκειται για αταβισμό και κάποιοι άλλοι ότι είναι αλμπίνος», λέει ο Μα Τσινκγουί κτηνίατρος στο ερευνητικό κέντρο του Σαανσί.
Η ζωή δεν ήταν πάντα εύκολη για τον Τσι Ζάι. όταν ήταν μόλις δύο μηνών εγκαταλείφθηκε, ευτυχώς όμως τον βρήκαν δασοφύλακες. Όπως λέει ο Μα, εάν τον είχαν βρει λίγες ώρες αργότερα δεν θα είχε επιβιώσει.
Χάρη στις φροντίδες των ειδικών του ερευνητικού κέντρου σήμερα ο Τσι Ζάι ζυγίζει 120 κιλά και απολαμβάνει τη ζωή όπως και άλλα γίγαντα πάντα – κοιμάται, τρώει, παίζει και πάλι από την αρχή.
Τι περισσότερο θα μπορούσε να έχει ανάγκη ένα αρσενικό γιγάντιο πάντα; Ενα ταίρι! Η ομάδα στο κέντρο εξετάζει πιθανές παρτενέρ για αυτό το πολύ ιδιαίτερο σπάνιο ζώο.
Το Σαανσί αποτελεί έναν φυσικό βιότοπο 3.600.000 στρεμμάτων και φιλοξενεί περίπου 345 άγρια πάντα.
Πηγή: Xinhua / ΑΠΕ-ΜΠΕ