Με παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση ενόψει των ανακοινώσεων του Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζονται σενάρια που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών που προκαλεί η ακρίβεια, καθώς διαπιστώνεται ότι οι συντάξεις δεν έχουν ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό ανάκτησης εισοδήματος με τους μισθούς.
Τα στοιχεία που αξιολογούνται δείχνουν ότι οι αυξήσεις που δόθηκαν στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια υπολείπονται της συνολικής ανόδου του κόστους ζωής. Παρά τις διαδοχικές αυξήσεις από το 2023 και μετά, η αγοραστική δύναμη πολλών συνταξιούχων παραμένει πιεσμένη, ιδιαίτερα για όσους επηρεάζονται από την προσωπική διαφορά.
Η «ρήτρα πληθωρισμού» στο επίκεντρο
Το επικρατέστερο σενάριο αφορά τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας από την ακρίβεια. Η πρόταση προβλέπει ότι όταν ο πληθωρισμός υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια, θα ενεργοποιείται πρόσθετη ενίσχυση στις συντάξεις ώστε να περιορίζεται η απώλεια αγοραστικής δύναμης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που εξετάζονται, μια πρώτη εφαρμογή του μέτρου θα μπορούσε να μεταφραστεί σε επιπλέον αύξηση της τάξης του 2,5%, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Σενάρια για ενίσχυση έως 400 ευρώ
Παράλληλα, εξετάζεται η περαιτέρω ενίσχυση του μόνιμου επιδόματος που καταβάλλεται στους συνταξιούχους. Το βοήθημα που έχει ήδη αυξηθεί στα 300 ευρώ θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με στόχο να φτάσει έως και τα 400 ευρώ για τους δικαιούχους που θα το λάβουν προς το τέλος του έτους.
Η συγκεκριμένη επιλογή θεωρείται πιο άμεση, καθώς προσφέρει γρήγορη στήριξη χωρίς να απαιτεί αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Αλλαγές στις κρατήσεις της ΕΑΣ
Στο τραπέζι βρίσκεται και η αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Η συζήτηση επικεντρώνεται στη μείωση των επιβαρύνσεων για όσους λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις, με στόχο να περιοριστούν οι κρατήσεις που επιβάλλονται σήμερα στο σύνολο του ποσού.
Ακατάσχετο όριο: Στα 1.600 ευρώ η προστασία των τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών
Εξετάζεται επίσης η χαλάρωση ή ακόμη και η κατάργηση αντίστοιχων επιβαρύνσεων σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αφορά κυρίως συνταξιούχους με υψηλότερες αποδοχές και εκτιμάται ότι θα προσφέρει ουσιαστική αύξηση στο καθαρό ποσό που λαμβάνουν κάθε μήνα.
Στο μικροσκόπιο και οι συντάξεις χηρείας
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι συντάξεις χηρείας. Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για χιλιάδες δικαιούχους.
Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αναζητείται λύση που θα διατηρεί το ποσοστό σύνταξης στο 70% για τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αποκατάσταση αντίστοιχων μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σε συντάξεις χηρείας του Δημοσίου.
Το μεγάλο ζητούμενο
Το βασικό πρόβλημα που επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει τις σημερινές συντάξεις από τα επίπεδα αγοραστικής δύναμης πριν από τις μεγάλες περικοπές της μνημονιακής περιόδου. Παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, μεγάλο μέρος των απωλειών δεν έχει ακόμη ανακτηθεί, ενώ η επίμονη ακρίβεια συνεχίζει να απορροφά σημαντικό μέρος των εισοδηματικών ενισχύσεων.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» τους επόμενους μήνες, με τη ΔΕΘ να θεωρείται το βασικό ορόσημο για τις ανακοινώσεις προς τους συνταξιούχους.
