28.8 C
Athens
12 June - 2026

Πρατηριούχοι Καυσίμων Αττικής: Μετά τα Χριστούγεννα η αποκλιμάκωση των τιμών – Βενζίνη στο 1,90 – 2,10 ευρώ το καλοκαίρι

Διαβάστε Επίσης

Αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων μετά τα Χριστούγεννα βλέπει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, ο οποίος μίλησε στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και περιέγραψε πώς διαμορφώνεται το τοπίο για βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι, αν δεν προκύψουν νέες διεθνείς αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, η βενζίνη μπορεί να υποχωρήσει στα 1,70 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,45 ευρώ. Για το φετινό καλοκαίρι, πάντως, έθεσε τον πήχη υψηλότερα, προβλέποντας τιμές κοντά στα 1,90 ευρώ στις μεγάλες πόλεις.

Οι τιμές στις μεγάλες πόλεις και στην περιφέρεια

Ο κ. Παπαγεωργίου περιέγραψε και τις διαφορές ανάμεσα στις μεγάλες αστικές περιοχές, τα νησιά και τις απομακρυσμένες πόλεις. Όπως είπε: «Στις μεγάλες αστικές πόλεις η τιμή είναι κάτω από 2 ευρώ. Είναι κοντά στο 1,95 με 1,96. Στη νησιωτική χώρα και στις πιο απομακρυσμένες επαρχιακές πόλεις ενδεχομένως θα το δούμε και 2,14, 2,15, ακόμη και 2,19».

Σε άλλη αναφορά του για το καλοκαίρι, σημείωσε: «Οι τιμές θα είναι περίπου όπως σας είπα: Στις μεγάλες αστικές πόλεις κοντά στο 1,90, δηλαδή πέφτουν στο 1,90. Και για τα νησιά θα είναι περίπου στο 2,10».

Πότε μπορεί να επιστρέψει η αγορά στα επίπεδα προ του πολέμου

Ερωτηθείς για το χρονικό διάστημα που απαιτείται ώστε οι τιμές να κινηθούν ξανά προς τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο, δηλαδή στα 1,72 με 1,75 ευρώ, ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Καυσίμων Αττικής υπογράμμισε ότι η διαδικασία δεν θα είναι άμεση.

Όπως ανέφερε: «Δεν είναι εύκολο γιατί θα διαρκέσει σίγουρα ένα τρίμηνο, εφόσον όλα είναι καλά στην παγκόσμια κοινότητα. Είναι τόσο ευαίσθητη όμως, πια η αποθήκευση των ενεργειακών προϊόντων που οποιοδήποτε μικρό ή μεγάλο γεγονός μπορεί να κρατήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Η εκτίμησή μου είναι ότι εφόσον δεν υπάρξει άλλο σοβαρό γεγονός, θα επιστρέψουμε στο 1,70 στη βενζίνη και στο 1,45 στο πετρέλαιο κίνησης, μετά τα Χριστούγεννα».

Η εκτίμησή του συνδέεται άμεσα με την πορεία της διεθνούς αγοράς ενέργειας και με το αν θα υπάρξουν νέες αναταράξεις που θα επηρεάσουν την αποθήκευση και τη διακίνηση των ενεργειακών προϊόντων.

Τελευταία Νέα