Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το πακέτο των οικονομικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, με βασικό στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη μείωση των φορολογικών βαρών για εργαζόμενους, συνταξιούχους και επιχειρήσεις. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι, αφού αξιολογηθούν τα δημόσια έσοδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και τα αποτελέσματα των μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται για τους συνταξιούχους;
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στους συνταξιούχους, καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις πέρα από τις ετήσιες αυξήσεις των συντάξεων.
Μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται υπό επεξεργασία είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού προστασίας των συντάξεων από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα, η ενέργεια, τα φάρμακα και η στέγαση. Παράλληλα, εξετάζεται η ενίσχυση του μόνιμου βοηθήματος που λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης αλλαγές στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται η εφαρμογή της κράτησης μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το σχετικό όριο και όχι στο σύνολο της σύνταξης, ενώ εξετάζεται και η κατάργηση της αντίστοιχης επιβάρυνσης στις επικουρικές συντάξεις.
Ποιες φοροελαφρύνσεις σχεδιάζονται για τα νοικοκυριά;
Κεντρικό τμήμα του πακέτου της ΔΕΘ αναμένεται να αφορά νέες μειώσεις άμεσων φόρων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος ζωής παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι παρεμβάσεις θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα και θα αφορούν κυρίως οικογένειες με παιδιά, μισθωτούς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το εύρος των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα διαμορφωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Θα υπάρξει νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών;
Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται και νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και κατά μία ποσοστιαία μο
νάδα. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με στόχο τον περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος της μείωσης να μεταφερθεί στους εργαζόμενους, γεγονός που θα οδηγούσε σε άμεση αύξηση των καθαρών αποδοχών τους. Η συγκεκριμένη παρέμβαση θεωρείται από τα κυβερνητικά στελέχη ένα από τα βασικά εργαλεία για την τόνωση της απασχόλησης και των μισθών.
Πώς διαμορφώνεται ο σχεδιασμός για τον κατώτατο μισθό;
Η αύξηση των μισθών παραμένει βασική κυβερνητική προτεραιότητα. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ξεπεράσει τα 950 ευρώ έως το 2027, ενώ ορισμένα σενάρια τον τοποθετούν ακόμη και κοντά στα 970 ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Επηρεάζει συνολικά την αγορά εργασίας, καθώς συνδέεται με την αναπροσαρμογή επιδομάτων, μισθολογικών κλιμακίων και αποδοχών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες;
Το πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να περιλαμβάνει και παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, οι οποίες θα αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα νομικά πρόσωπα και αλλαγές στο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το φορολογικό έτος 2026 εξετάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις στα τεκμήρια, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησής τους από το 2027. Η προοπτική αυτή συνδέεται άμεσα με την αποτελεσματικότητα των ψηφιακών εργαλείων ελέγχου και καταγραφής των συναλλαγών.
Γιατί συνδέονται οι αλλαγές με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταδιακή μείωση φορολογικών βαρών. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η λειτουργία του συστήματος myData, η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS, καθώς και η επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω του περιορισμού της φοροδιαφυγής μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για νέες ελαφρύνσεις χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Πότε θα «κλειδώσουν» τα μέτρα της ΔΕΘ;
Παρότι τα σενάρια που εξετάζονται είναι πολλά, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Αύγουστο. Τότε θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων, την ανάπτυξη της οικονομίας και τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα ολοκληρωμένο πακέτο που θα συνδυάζει φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση εισοδημάτων και μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, απαντώντας στις πιέσεις που εξακολουθούν να δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το αυξημένο κόστος ζωής.
