33.4 C
Athens
12 September - 2026

Τα μεγάλα funds έρχονται Αθήνα – Το σχέδιο για νέο χρηματοοικονομικό κέντρο

Διαβάστε Επίσης

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον μόνο στα ραντάρ των μεγάλων ξένων επενδυτικών funds που τοποθετούν κεφάλαια σε κρατικά ομόλογα, μετοχές κερδοφόρων επιχειρήσεων και τράπεζες. Δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί και σε τόπο εγκατάστασης των μάνατζερ και των επιτελείων που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προοπτική αυτή, που πριν από μία δεκαετία θα έμοιαζε με «όνειρο θερινής νυκτός», αρχίζει να αποκτά υπόσταση, όπως δείχνουν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Τα μεγάλα ονόματα που κοιτούν προς την Αθήνα

Ο Κρις Ρόκος, ιδρυτής της Rokos Capital Management και ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον χώρο των hedge funds στην Ευρώπη, με υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο 22 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από τη Βρετανία στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Millennium Management, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως, με χαρτοφυλάκιο άνω των 97 δισ. δολαρίων, σχεδιάζει να ανοίξει γραφείο στην Αθήνα.

Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται να στρέφει το ενδιαφέρον του και το αμερικανικό Veriton Fund Management, το οποίο έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 12,6 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για περιπτώσεις διαχειριστών κεφαλαίων παγκόσμιου βεληνεκούς, οι οποίοι γνωστοποίησαν αποφάσεις ή ενδιαφέρον για μεταφορά στην Ελλάδα μέρους των δραστηριοτήτων ή των στελεχών τους.

Το στοίχημα για ένα νέο χρηματοοικονομικό κέντρο

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, και άλλα funds υψηλού επιπέδου εξετάζουν ανάλογες κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ανοίγεται ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας ώστε να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα χρηματοοικονομικό κέντρο με ευρύ φάσμα επενδυτικών υπηρεσιών.

Γύρω από τέτοιες δραστηριότητες αναπτύσσονται νομικές, φορολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενώ δημιουργούνται και θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και αμοιβών.

Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, γύρω από τους μεγάλους διαχειριστές κεφαλαίων δημιουργείται συνήθως ένα ολόκληρο οικοσύστημα υπηρεσιών, όπως συμβαίνει –τηρουμένων των αναλογιών– στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα του Λονδίνου ή της Γενεύης.

Δικηγορικές εταιρείες, φορολογικοί και επενδυτικοί σύμβουλοι, τράπεζες, υπηρεσίες θεματοφυλακής και άλλοι εξειδικευμένοι μάνατζερ συνδέονται με τη λειτουργία αυτών των σχημάτων, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Το όριο των 3 εκατ. ευρώ και τα νέα φορολογικά κίνητρα

Στο καθεστώς κινήτρων που μπορούν να αξιοποιήσουν τα funds για να εγκατασταθούν στην Αθήνα περιλαμβάνεται η προϋπόθεση οι εγκαταστάσεις τους να δημιουργούν ετήσιες λειτουργικές δαπάνες τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα στους μεγάλους ξένους διαχειριστές κεφαλαίων. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και μεταφέρουν γραφεία, υπηρεσίες και στελέχη στην Ελλάδα μπορούν να φορολογούνται με συντελεστή 5% για bonus και carried interest, έναντι 15%.

Η μεταφορά στελεχών ή η δημιουργία γραφείου στην Αθήνα δεν σημαίνει, πάντως, αυτομάτως ότι μεταφέρεται στην Ελλάδα και η φορολογική κατοικία ολόκληρου του fund.

«Ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία

Στο επιτελείο του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, που ενορχηστρώνει την προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων ξένων διαχειριστών κεφαλαίων, κάνουν λόγο για ακόμη μία «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποτελούν απόρροια της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, της ανάπτυξης με ρυθμό περίπου 2% και της πολιτικής δημοσιονομικής σταθερότητας.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργούν η ένταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Euronext και η αναβάθμισή του στις ανεπτυγμένες αγορές, με την προβλεπόμενη ένταξή του στους δείκτες FTSE Russell και Stoxx στις 21 Σεπτεμβρίου.

Λονδίνο και Μέση Ανατολή αλλάζουν τον χάρτη

Δύο διεθνείς εξελίξεις δίνουν πρόσθετο πλεονέκτημα στην Ελλάδα.

Η πρώτη είναι η κατάργηση από το Λονδίνο του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος «non-dom» για εύπορα φυσικά πρόσωπα που μετακομίζουν στη Βρετανία.

Η δεύτερη αφορά την αυξημένη γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει δημιουργήσει νέους προβληματισμούς γύρω από μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της περιοχής, όπως το Ντουμπάι.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Αθήνα επιχειρεί να μετατρέψει τη συγκυρία σε ευκαιρία και να περάσει από τον ρόλο του επενδυτικού προορισμού σε εκείνον ενός περιφερειακού χρηματοοικονομικού κόμβου.

Τελευταία Νέα