Οι Financial Times αναδεικνύουν την αλλαγή των οικονομικών ισορροπιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και προέδρου του Eurogroup, Κυριάκου Πιερρακάκη, στη γερμανική Handelsblatt. Το βρετανικό Μέσο σχολιάζει την ιστορική αντιστροφή των ρόλων: μια δεκαετία μετά την ελληνική κρίση χρέους, η Αθήνα παρουσιάζει την εμπειρία των μεταρρυθμίσεών της την ώρα που η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει χαμηλή ανάπτυξη και αυξημένο δανεισμό.
Πριν από δέκα χρόνια, η Ελλάδα βρισκόταν στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και δεχόταν έντονες πιέσεις από το Βερολίνο για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές παρεμβάσεις. Σήμερα, η ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από την Ελλάδα καταγράφεται από τους Financial Times ως ένδειξη της σημαντικής μεταβολής που έχει συντελεστεί.
Η Handelsblatt υπενθύμισε στον Κυριάκο Πιερρακάκη την περίοδο της κρίσης και τη σημερινή εικόνα της χώρας, η οποία αποδίδεται στις μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών. Στη συνέχεια, έθεσε το ερώτημα αν έχει «συμβουλές» για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και αντικαγκελάριο, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, καθώς η Γερμανία καταγράφει ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης και προχωρά σε δανεισμό ιστορικών διαστάσεων.
Η ελληνική εμπειρία και οι μεταρρυθμίσεις
Ο πρόεδρος του Eurogroup απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες υποδείξεις προς το Βερολίνο. Επισήμανε ότι συνεργάζεται στενά με τον Λαρς Κλίνγκμπαϊλ και ότι μια μεταρρυθμιστική πολιτική που αποδίδει σε μία χώρα δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτομάτως, με τα ίδια αποτελέσματα, σε μια άλλη.
Ανέδειξε, ωστόσο, την ελληνική πορεία μετά από μια δεκαετία σοβαρών δυσκολιών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Ελλάδα έχει πλησιάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας, εμφανίζει πρωτογενή πλεονάσματα και καταγράφει ανάπτυξη με ρυθμό διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να προκαλούν πίεση στο αρχικό στάδιο, όμως μπορούν να έχουν αποτελέσματα τόσο στην οικονομία όσο και στο πολιτικό πεδίο. Οι Financial Times σημειώνουν ότι η τοποθέτησή του δεν είχε διάθεση χαιρεκακίας, παρά την αντίθεση με όσα συνέβαιναν στη σχέση των δύο χωρών κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης.
«Η Γερμανία παραμένει η μηχανή της Ευρώπης»
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη μακρά περίοδο στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας, ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε: «Η Γερμανία παραμένει η μηχανή της Ευρώπης». Περιέγραψε τη χώρα ως τον βασικό βιομηχανικό πυλώνα της ηπείρου, με σημαντικές δυνατότητες να ενισχύσει την ανάπτυξη στο εσωτερικό της αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.
Παράλληλα, επισήμανε ότι το σχετικά χαμηλό δημόσιο χρέος της Γερμανίας αποτελεί ισχυρή βάση για την οικονομική της πολιτική. Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανακοινώσει και τις οποίες ζητούν επιχειρηματικοί φορείς.
Ο Έλληνας υπουργός συνέδεσε την προοπτική της γερμανικής οικονομίας με την ανάγκη για ευρύτερες αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά την εκτίμησή του, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει οφέλη για όλες τις χώρες της Ένωσης.
Οι αποδόσεις ομολόγων και η ανεργία στην Ελλάδα
Οι Financial Times καταγράφουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοϊκή συγκυρία. Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν διαμορφωθεί χαμηλότερα από εκείνες της Γαλλίας και της Ιταλίας, ενώ η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς.
Η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 7,9%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν μια εικόνα σαφώς διαφορετική από εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η χώρα βρισκόταν υπό καθεστώς προγραμμάτων προσαρμογής και αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης.
Το βρετανικό Mέσο επισημαίνει, πάντως, ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να είναι μικρότερη σε σύγκριση με το 2007. Υπενθυμίζει επίσης ότι η ισχυρή ανάπτυξη πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση δεν είχε σταθερά θεμέλια, καθώς συνδεόταν με την είσοδο στο ευρώ και την υπερβολική διόγκωση του χρέους.
Παρά αυτή την επισήμανση, οι Financial Times περιγράφουν τη σημερινή ελληνική οικονομική πορεία ως μία από τις λίγες θετικές ευρωπαϊκές ιστορίες. Η χώρα που δεχόταν πιέσεις και υποδείξεις από τη Γερμανία για μεταρρυθμίσεις παρουσιάζεται πλέον ως παράδειγμα οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να αποτελέσει πηγή συζήτησης και για το Βερολίνο.
