27.7 C
Athens
29 August - 2026

Αλλάζουν οι τιμές στα ράφια από 31 Αυγούστου – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Διαβάστε Επίσης

Μικρότερο λογαριασμό στο ταμείο θα επιδιώξει να εξασφαλίσει για τα νοικοκυριά η τετράμηνη παρέμβαση που ξεκινά στις 31 Αυγούστου, με τουλάχιστον 1.660 κωδικούς τροφίμων και άλλων ειδών καθημερινής ανάγκης να περνούν σε χαμηλότερες τιμές.

Οι εκπτώσεις αναμένεται να ξεκινούν από 5% και ανάλογα με το είδος, να φτάνουν έως και το 30%, με το βάρος να δίνεται σε προϊόντα που καλύπτουν καθημερινές ανάγκες των νοικοκυριών.

Η τελική λίστα διαμορφώνεται σε συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με τους φορείς της αγοράς, ενώ οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου καταρτίζουν παράλληλα, τα δικά τους προγράμματα πρόσθετων προσφορών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι στόχος είναι η δράση να επικεντρωθεί σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης, με την ελάχιστη μείωση να διαμορφώνεται στο 5%. Όπως διευκρίνισε, η πρωτοβουλία προβλέπεται να παραμείνει σε ισχύ για τέσσερις μήνες, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων νοικοκυριών.

Ειδική σήμανση και ψηφιακή ενημέρωση

Για να μπορούν οι πολίτες να εντοπίζουν ευκολότερα τα είδη που συμμετέχουν στη δράση και στα σημεία πώλησης θα υπάρχει ειδική ένδειξη. Παράλληλα, προβλέπεται ψηφιακή ενημέρωση μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα εμφανίζονται οι διαθέσιμοι κωδικοί και οι αντίστοιχες τιμές τους.

Οι πρόσθετες προσφορές δεν θα είναι απαραίτητα ίδιες σε όλες τις αλυσίδες, καθώς κάθε επιχείρηση θα ακολουθεί τη δική της εμπορική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι η σύγκριση μεταξύ καταστημάτων εξακολουθεί να έχει σημασία για όσους αναζητούν τη χαμηλότερη τελική τιμή.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα τρόφιμα

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των τιμών, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε υποχώρηση 2,3% στα τρόφιμα από τον Ιούνιο στον Ιούλιο, ενώ σε ετήσια βάση ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στο -0,4%.

Ο υπουργός υπογράμμισε, ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν αποτελούν λόγο εφησυχασμού, καθώς η πίεση που έχει συσσωρευτεί στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς παραμένει σημαντική.

Στο τραπέζι η παράταση της επιδότησης στο ντίζελ

Την ίδια ώρα, αναμένονται αποφάσεις για τη συνέχιση της επιδότησης των 10 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, μετά τη λήξη του υφιστάμενου μέτρου στις 31 Αυγούστου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης γνωστοποίησε ότι έχει συζητήσει το ζήτημα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δοθεί παράταση.

Η χρονική διάρκειά της αναμένεται να συνδεθεί με την πορεία των διεθνών εξελίξεων. Ειδικότερα με τις επιπτώσεις που έχει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στην ενεργειακή αγορά.

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα εάν τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν το τελευταίο διάστημα στα καύσιμα.

Τελευταία Νέα