Οι αναταράξεις στη Μέση Ανατολή αρχίζουν να περνούν από το γεωπολιτικό πεδίο στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η ένταση γύρω από το Στενό του Ορμούζ, οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές και η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου πιέζουν ολοένα και περισσότερο τις τιμές.
Το ενεργειακό σοκ δεν εκδηλώνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Μεταφέρεται αργά αλλά σταθερά στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα καύσιμα, στο κόστος μεταφορών, στα τρόφιμα και τελικά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Η κατάσταση στον Κόλπο παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με τις αγορές να παρακολουθούν τις κινήσεις των ΗΠΑ, του Ιράν και των χωρών της περιοχής, την ώρα που κάθε νέα επίθεση ή απειλή κατά πλοίων, λιμανιών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων ανεβάζει το επίπεδο ανησυχίας.
Το Στενό του Ορμούζ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα του πλανήτη. Οποιαδήποτε διαταραχή στη ναυσιπλοΐα ή στον εφοδιασμό μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Ήδη, οι ενεργειακές εταιρείες προειδοποιούν ότι τα διαθέσιμα αποθέματα και τα «μαξιλάρια ασφαλείας» που χρησιμοποιήθηκαν για να συγκρατήσουν τις τιμές δεν είναι ανεξάντλητα. Όσο η κρίση παρατείνεται, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος οι πιέσεις να περάσουν πιο έντονα στον τελικό καταναλωτή.
Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Drone επίθεση Ιράν στα Εμιράτα – Συναγερμός στο Ντουμπάι – Στις φλόγες πετρελαϊκή εγκατάσταση
Η πρώτη επίπτωση καταγράφεται συνήθως στα καύσιμα κίνησης. Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρεάζει την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, αυξάνοντας το κόστος μετακίνησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια, το αυξημένο κόστος μεταφορών περνά στα προϊόντα. Από τα τρόφιμα και τα βασικά είδη κατανάλωσης μέχρι τις πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά αγαθά, η ενέργεια λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής κόστους σε ολόκληρη την οικονομία.
Ιδιαίτερη πίεση αναμένεται και στον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς η άνοδος στις τιμές της ενέργειας επηρεάζει άμεσα τα λιπάσματα, τις μεταφορές, την ψύξη, την αποθήκευση και την παραγωγή.
Το πρόβλημα για τις κυβερνήσεις είναι ότι η νέα ενεργειακή αστάθεια έρχεται σε μια περίοδο που πολλές οικονομίες έχουν ήδη εξαντλήσει σημαντικό μέρος των δημοσιονομικών τους περιθωρίων. Έτσι, τα περιθώρια για νέες επιδοτήσεις ή οριζόντια μέτρα στήριξης είναι πιο περιορισμένα.
Στην Ευρώπη, η κρίση αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την ανάγκη ταχύτερης απεξάρτησης από ευάλωτες διαδρομές και γεωπολιτικά εκτεθειμένες περιοχές.
Για την Ελλάδα, το ζήτημα έχει διπλή διάσταση. Από τη μία πλευρά, η χώρα επηρεάζεται ως καταναλωτής ενέργειας και ως οικονομία που εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές. Από την άλλη, η γεωγραφική της θέση και ο ρόλος της στη ναυτιλία, στις ενεργειακές διαδρομές και στις υποδομές της Ανατολικής Μεσογείου την καθιστούν μέρος της ευρύτερης ενεργειακής σκακιέρας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, αν η κρίση παραμείνει ελεγχόμενη, οι επιπτώσεις θα είναι σταδιακές αλλά διαχειρίσιμες. Εάν όμως υπάρξει κλιμάκωση στο Στενό του Ορμούζ ή νέες επιθέσεις σε κρίσιμες εγκαταστάσεις, τότε το σενάριο ενός νέου ενεργειακού σοκ θα έρθει πιο κοντά.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα των αγορών είναι σαφές: η Μέση Ανατολή δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα μέτωπο πολεμικής και διπλωματικής σύγκρουσης, αλλά έναν μηχανισμό πίεσης που μπορεί να επηρεάσει άμεσα το κόστος ζωής εκατομμυρίων πολιτών.
Το χάος στην περιοχή δεν μένει στα σύνορά της. Μεταφέρεται σταδιακά στις αντλίες καυσίμων, στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς, υπενθυμίζοντας ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.
