23.5 C
Athens
28 September - 2026

Βουλγαρικό χωριό μάχεται για να προστατεύσει κρίσιμο δάσος από ηλιακό πάρκο

Διαβάστε Επίσης

Τριάντα εκτάρια δάσους διακυβεύονται λόγω ενός έργου ηλιακής ενέργειας στη νοτιοδυτική γωνιά της Βουλγαρίας. Κάτοικοι του Στάρτσεβο και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Δήμου Πέτριτς, μετά από δικαστική απόφαση υπέρ του επενδυτή. Υποστηρίζουν ότι το δάσος φυτεύτηκε για προστασία από πλημμύρες και ότι η περιοχή είναι μία από τις θερμότερες στη χώρα. Οι διαδηλωτές προειδοποιούν επίσης ότι η αποψίλωση θα θέσει σε κίνδυνο το οικοσύστημα.

«Το Στάρτσεβο δεν εγκαταλείπει το δάσος του», έγραφε ένα από τα συνθήματα έξω από το δημαρχείο στο Πέτριτς, όπου οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν κατά ενός φωτοβολταϊκού έργου που θα κατέστρεφε το δάσος πάνω από το χωριό. Η πρόταση χρονολογείται από το 2022, όταν η τοπική αρχή την ενέκρινε. Δικαστήριο εξέδωσε πρόσφατα απόφαση υπέρ του επενδυτή.

Το σχέδιο προβλέπει την κοπή δέντρων σε σχεδόν 30 εκτάρια. Ανάμεσα στο πλήθος βρίσκονταν οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους, ακτιβιστές και η βουλευτής Κρασιμίρα Κατιντσάροβα από το κόμμα Βελίτσιε. Το όνομα σημαίνει «μεγαλείο». Το κόμμα ιδρύθηκε στο Βετρίνο, στη βορειοανατολική Βουλγαρία, για να αντιταχθεί σε ένα αμφιλεγόμενο έργο αιολικής ενέργειας, ένα από τα αρκετά των τελευταίων ετών.

Αρκετά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Βουλγαρία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των επιπτώσεών τους στη φύση και τη γεωργία.

Οι διαδηλωτές ζητούν διαφάνεια και δημόσια συζήτηση, προειδοποιώντας για καταστροφή του οικοσυστήματος, καθώς και για κινδύνους για τη γεωργία. Απελπισμένοι να σώσουν το δάσος τους, δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την αντίσταση και προγραμμάτισαν δενδροφύτευση για τις 15 Μαρτίου.

Το Στάρτσεβο, στην επαρχία Μπλαγκόεβγκραντ που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, είναι μία από τις θερμότερες περιοχές της Βουλγαρίας, δήλωσε ο κάτοικος Κίριλ στο BNT. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο δάσος σε ολόκληρο τον δήμο, τόνισε. Οι άνθρωποι του χωριού το φύτεψαν για προστασία από πλημμύρες, εξήγησε, επισημαίνοντας ότι η γυμνή γη δεν θα μπορούσε να απορροφήσει το νερό, θέτοντας σε κίνδυνο σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

«Οι γιαγιάδες μας, οι παππούδες μας, οι προγιαγιάδες μας, οι προπαππούδες μας δούλευαν εκεί επί ώρες και μέρες… Οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύσσονται. Αυτό είναι εντάξει, δεν είμαστε κατά της δόμησης. Ας αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις. Απλώς δεν ανήκει εκεί», είπε ένας άλλος κάτοικος, ο Ιβάν, εμφανώς συγκινημένος. Μία από τις γειτόνισσές του είπε ότι ζει σε απόσταση 50 μέτρων από το σημείο όπου θα κοπούν δέντρα και θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά.

Τελευταία Νέα